Andakter

Andakter

Andra advent                                                                                                

Guds rike är nära     

 

Hockey världen är i sorg. Börje Salming dog i sviterna av sin ALS sjukdom. Under en både högtidlig, rolig och starkt präglad medkännande gala inbjöd SVT till Tidernas hockeygala i Avicii arena för någon vecka sedan. Stora starka hockey hjältar grät öppet när den ALS sjuke  Börje Salming valdes som en av Sveriges två bästa backar någonsin. Han blev även invald in i  all star-laget. Det blev stående ovationerna som aldrig verkade ta slut när det blev klargjort att Svenska folkets val som tidernas hockey ögonblick, var Börje Samlings möte av mäktiga, stående ovationer, i Toronto av hockey älskande fans, vid Canada Cup 1976.


Bara en vecka innan hockey galan i Avicii arenan hade Börje fått ytterligare stående ovationer i Toronto när hans kamrater Daniel Alfredsson, Daniel och Henrik Sedin formellt valdes in i Hall of Fame.                                                                   

De bemöttes som kungar i Torontos hockey tempel där också Börje Samling står som staty.


Jag har skrivit förr i den här krönikan om Kirruna sonen Börje Salming. Jag såg i en av kvällstidningarna en bild av hur Börjes kropp var fylld av ärrbildningar från hans karriär som hockeyspelare.


Börjes ALS sjukdomsförlopp har gått allt snabbare. Många är det som ger Börje och hans familj  stöd och tröst. Han har varit den svenska hockeyns stora affischnamn, miljoner hockeyfans världen över har hyllat hans storhet.

Vi ska fira andra advent och vi ska med stående ovationer hylla världshistoriens störste, nämligen Jesus Kristus. Jesu sargade kropp har gett världen liv. När han kommer tillbaka räcker inte en hockeyarena till för att fira honom utan den dagen kommer hela universum av levande varelser ja till och med allt skapat ska prisa och lova honom. Det står att träden ska klappa i händerna och bergen ska skaka av hans närvaro.


Andra advent, är en väntan på ett andra advent. Advent är latin och betyder ankomst, det vi gör under adventstiden, det är att vi väntar på att Jesus ska komma, inte som ett litet gossebarn utan som universums Herre.

När du och jag sjunger de kända jul och advents psalmerna, då påminns vi om att vara vakna och bedjande inför Jesu ankomst.


I psalmen 109 ”Det susar genom livets strid,” där sjunger vi i tredje versen:        ”Han kommer med ett sällsamt bud från kärlekens och nådens Gud att bringa till de sina. Så öppna hjärtats tempelhus och låt hans rika, fulla ljus därinne klart få skina. Då blir Guds under sett och känt, det är advent det är advent!”


 Om vi använder Hall of Fame som en liknelse för himlafesten som väntar så är du och jag inte invalda på grund av hur duktiga vi har varit, presterat, eller vad vi har offrat, utan därför vi tror på att Jesus har gjort allt för oss. Vi ska en dag tillsammans med den hela himmelska härskaran med stående ovationer sjunga jubelsånger över Jesus Kristus som vår broder och vän och få höra honom själv säga, välkommen hem.

 

Advents tiden är en tid  då Guds ordet förbereder, och uppmuntrar oss, att vara vakna och bedjande inför världshistoriens slutskede, i det att vi väntar på att Jesus ska komma tillbaka.


Det är ett uppfordrande och ett genomträngande budskap som Jesus möter oss med i söndagens text. Han säger ”Guds rike är nära, omvänd er och tro på budskapet.”


En skön andra advent önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman