Påsk

Andakter

Påskdagen

Kristus är uppstånden

 

När jag skriver denna krönika är det en vecka innan påsk. Det är eftermiddag och solen skiner in i vår glasveranda, temperaturmätaren visar, i solväggen, nästan tjugo grader. Det droppar från taken och vårens första spindlar har visat sig. Hustrun har varit och handlat  lite kallskuret kött och potatissallad så att vi för första gången denna vår kan sitta ute i  glasverandan och äta kvällsmat.


Visst låter min beskrivning vårligt härlig? Solen värmde skönt, men även två stycken infraterass värmare hjälpte till att hålla värmen uppe. Det gjorde att vi fick en skön och värmande miljö att äta vår kvällsmat i. Snödrivorna var höga runt omkring oss men mitt i detta satt vi i skjortärmarna och njöt av vår mat.    


Men innan vi hann dricka vårt kaffe och äta vår efterrätts paj av fjolårets rabarber och äpplen, gick solen ner  sakta, sakta, bakom tvättstugans tak och det blev det allt mörkare. Terassvärmarna gav oss den värme vi behövde även om solen gått ner för dagen. På fönsterhyllan tickade en liten klocka med ett marint motiv som hustrun köpte för ett par år sedan för en femtiolapp. Förvånad tittade jag på mitt eget armbandsur och upptäckte att den lilla klockan som stått ute hela vintern och av de mindre barnbarnen misshandlats, visade sig hålla exakt rätt tid.


Bibeln berättar för oss att när tiden var inne sände Gud sin Son till världen, inte för att döma världen utan för att frälsa världen.


När jag skriver det här ska vi strax vrida våra klockor framåt en timme, för att få en timmes längre dagsljus. Det Jesus gör under påsken är att han vrider klockan tillbaka till tidens begynnelse när människan och Gud levde i harmoni med varandra. Hans lidande, död och uppståndelse öppnar vägen till Gud som förut var stängd. Nu har människan fullt tillträde till det allra heligaste av allt heligt. Guds hemlighet har avslöjats vid uppståndelsen. Guds tanke om världens frälsning var Jesus. Detta är en dårskap skriver Paulus för dem som inte tror, men för oss som tror är det en Guds kraft till frälsning.


De ängsliga lärjungarna möttes av orden från Jesus,”Frid vare med eder!”

Frid är kyrkans välkomstord i dopet och den sista hälsningen vid graven. Det har ropats ut från den himmelska tronsalen ett väldigt ”Shalom”, frid, över dig och mig och över hela världen.


Han säger till sina skrämda lärjungar, frid vare med eder, var inte rädda.

Påsken handlar inte om påskmust, ägg, kycklingar och påskkärringar, påsken handlar om hur Gud i Jesus Kristus ger världen liv.


Kyrkans största och viktigaste högtid står för dörren. Helgens texter talar om död och liv, det är påskens budskap till en corona smittad mänsklighet att Jesus har besegrat döden, att han har öppnat himmelens port för var och en som vill. Det är detta budskap jag vill proklamera i min krönika vecka efter vecka.         


Vägen till Guds heliga rum är öppen. Där skiner Guds härlighet som solen, där behövs inga terass värmare eller klockor. Där är festmåltiden dukad för alla som vill vara med.

Påskdagens texter handlar om en ny tid. I våra kyrkor runt om i vår värld ropas det ut tre gånger denna söndag, ”Kristus är uppstånden, ja han är sannerligen uppstånden”! Det är en proklamation om att Jesus har besegrat döden och gett oss alla, som vill ta emot det, ett evigt liv. Detta var de första kristnas största, och ivrigaste förkunnelse. Jesus är uppstånden! Jesus lever!

 

En skön påskhelg önskar jag dig

Gösta Degerman