Palm

Andakter

Palmsöndagen

Vägen till korset.


Tjooooohoo, nu är han tillbaka. Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i det svenska landslaget i fotboll. I tisdags förra veckan tog förbundskapten Janne Andersson ut den svenska truppen till VM-kvalmatcherna mot Georgiern och Kosovo. Den största nyheten var att Zlatan är tillbaka i det svenska landslaget sedan han meddelade sitt avslut efter EM 2016.


För mig som fotbolls nörd är det en jättestor nyhet. Jag gläds tillsammans med hela fotbolls Sverige. Jag har under pandemi året sett otaliga youtubeklipp där Zlatan har figurerat med sina fotbollskonster. Jag har fascinerats, imponerats och exalterats av den mannens fotbollskunnande och teknik. Gång på gång har jag sett honom springa runt på planen och fira något av sina drömål medan publiken i tusental hoppar, applåderar och skriker ut sin glädje och hans namns skalderas så att högtalarna i mitt vardagsrum nästan brister.


Han kallar sig ofta för kungen med stor kaxighet, men med en underton av ironi, sarkasm och spydighet, allt för att skapa rubriker omkring sin egen person och namn.


Delar av helgens texter återkommer tre gånger under kyrkoåret om hur Jesus rider in i Jerusalem med en lovprisade folkskara.                                                                                                           

Första gången är vid första advent, då handlar lovsången om konungen som ska komma och frälsa och hjälpa sitt folk.                                                                 


Andra gången vi möter Jesus ridande på en Åsna, det är vid Palmsöndagens texter där lovsången handlar om hur människorna får besök av deras konung och hur folket i sin iver bredde ut mantlar och kvistar på vägen framför Jesus.    

                                                                                                

Den tredje gången är vid Tacksägelsedagen. Där lyder lovsångsorden; ”Välsignad vare han som kommer konungen, i Herrens namn.”


Jublet ville inte ta slut när Jesus red in i Jerusalem. Det är ungefär som jublet när det svenska landslaget gör mål i någon viktig match.


I vår bibel kan vi läsa om att jublet och tacksägelsen det ska aldrig ta slut en gång i himlen när kung Jesus firas för hans väldiga gärningar. Då får Zlatan och alla andra kaxiga Svenskar böja sig ner och ge kungarnas kung all ära och lov.

Alla våra medier i Sverige och ute i Europa har haft nyheten om att Zlatan är tillbaka i det svenska landslaget som en av sina största nyheter under veckan som var.


Jag tänker att våra tidningar, våra medier i västvärlden, har gått miste om världens scoop!


Tänk att mediavärden inte har upptäckt att kyrkan växer runt om vår värld. Aldrig förr har kyrkan växt som den nu gör, säger teologie doktorn Carl Erik Sahlberg.                                                      


Han menar ca 100 000 personer kommer till tro på Jesus, varje dygn och att 3000 församlingar bildas runt om i vår värld varje vecka. Kristendomen växer snabbare än världsbefolkningen. Vi lever i missionshistoriens största väckelse. Detta har media inte sett eller inte förstått eller inte velat spegla. Jublet från människoskarorna som följer Jesus blir allt större och högre.


Fastetiden och påsktiden handlar om att vi får följa Jesus hela vägen genom lidande och död. Men det stannar inte där, utan vi får ta del av lärjungarnas jubel inför att döden är besegrad.


  1. PS - Glöm inte att ställa om klockan på söndag. DS.


En skön helg önskar jag dig

Allt gott Gösta Degerman