5 i fastan

EFS Svensbyn


Andakter

Femte söndagen i fastan

Försonaren


Så här i vårvinter tider släpper Piteå kommun 16 nya villatomter inte så långt ifrån där jag bor. Svenska Kyrkan i Hortlax bygger ut  den befintliga Gudstjänstlokalen i vårt område i samarbete med två EFS föreningar. Bygget har påbörjats med att schaktmassor, och en hel del skog har tagits bort.

Livet fortsätter även om allt annat i vårt samhälle just nu är på sparlåga på grund av ett virus.


Någon har sagt att tecknet på en levande byggd det är antalet byggkranar som kan ses. Innan tomterna kan bebyggas måste det till att vatten och avlopp, elförsörjning, bredband och att gator är färdigställda. Grundarbetet är viktigt.


1972 sommarjobbade jag med att vattenpacka och vibrera husgrunder innan formsättning och betongplattor skulle gjutas, i det nya villa område som byggdes vid Tavelsjöns strand. Nu när jag skriver om det, känner jag att jag skäms lite i att bekänna, att jag varit delaktig i dessa husgrunder. Ett av mina syskonbarn bor i en av dessa villor. När jag besökte dem för ett antal år sedan, visade tjälen sitt fula ansikte utanför deras garageinfart. Det var ju gammal sjöbotten som husen byggdes på, grundarbetet var inte ordentligt gjort. Man borde ha grävt ur betydligt djupare och djupisolerat varje husgrund och infart. Än en gång fick jag bevis på att det är viktigt med grunden.


Helgens tema handlar om Försoning. Det är grunden, fundamentet i den Kristna tron. Vår tro vilar i att Guds själv kommer hit till denna jord, och öppnar vägen till sin himmel, genom sin egen älskade Son, Jesus Kristus. Grunden för allt det vi tror på, vilar i det som vi under faste och påsktiden belyser, nämligen Jesu lidande, död och uppståndelse.


Evangelietexten återger Jesus orden som vi brukar kalla för den lilla bibeln, Johannes 3:16. ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv”.


Häri ligger hemligheten i den Kristna tron. Det handla om Jesus, han är vår grund, den fasta klippan som Guds församling är byggd på, och som vi fortsättningsvis bygger på. Kristen tro handlar inte så mycket om åsikter, om hur Guds bygge ska byggas, eller inte byggas, utan den kristna tron förvandlas från åsikter till insikter när vi möter Gud själv i Jesus Kristus.


Hela världen har påverkats av ett virus och världens ledare står villrådiga i allt detta.


I GT texten har Israels barn i öknen blivit bitna, infekterade av ett dödligt gift. Deras enda räddning var att lyfta blicken mot den orm som deras ledare, Mose gjort och hängt upp på en påle.


Folket var infekterat av ett dödligt gift men räddades av att lyfta blicken. Du och jag är behäftade med ett dödligt virus som vi kallar för synden. Men när vi fäster våra ögon och vårt hopp på den korsfäste Jesus, då ger han oss livet tillbaka. Grunden för vårt tillfrisknade är Jesu död på korset.  Där är fundamentet, grunden för oss i kyrkan. Där utförs en total försoning, ett totalt helande, en grundläggande seger.

 

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved