Kyndel

Andakter

Kyndelsmässodagen eller Jungfru Marie Kyrkogångsdag

Uppenbarelsens ljus

 

Härom veckan satt jag och såg på SVT:s populära långkörare, Landet runt, där programledaren Henrik Kruusval gav lite ledtrådar till veckans tittarfråga. Frågan handlade om en svensk uppfinnare som konstruerat något som en hel värld har fått nytta av.


Uppfinnaren han sökte var Gustav Dalén som konstruerade ett revolutionerande system för fyrbelysning som byggde på flera uppfinningar. Enkelt sagt handlade hans uppfinning om att kunna stänga och slå på gaslågan i olika intervaller där den automatiskt stängdes ner vid dagtid.


Idén var genialisk, det var ett snilledrag eftersom hans uppfinning mer än halverade gasåtgången vid dessa fyrar. Många fartyg har räddats från att gå på grund genom hans ljusa idé.


Varför Gustav Dalén kom i mina tankar var på grund av att kommande helgs tema är uppenbarelsens ljus. Fyrarna har genom åren lotsat fartygen genom svåra farvatten just på grund av ljuset som lyst över det mörka havet. Därför är min associations tråd denna vecka ordet ljus som också det gamla ordet kyndel betyder.


I min synonymbok hittade jag också många variationer på uppenbarelse. Ord som jag hittade var, vision, inspiration, åsyn, manifestation, avslöja, röja, uppdaga, yppa, offentligöra, exponera, bli synlig.


Ljuset gör allt detta. Tänk dig att du vaknar mitt i natten och du tittar dig runt i mörkret, lite ljus sipprar in bakom den neddragna rullgardinen, Du kan skönja lite av möblerna i ditt sovrum. Du tänder nattbordslampan och genast kan du se var du lagt dina kläder och färgen på ditt påslakan. Du stiger upp och tänder taklampan och ser kanske någon dammråtta och tavlorna på väggen. När du drar upp rullgardinen strömmar solljuset in och avslöjar att du behöver tvätta fönstren och fingeravtrycken på din spegel blir synlig. Ljuset avslöjar oss, ljuset röjer oss. Det blir ju allt tydligare nu när solljuset blir allt mer intensivt under de månader som ligger framför oss. Vi blir exponerade av ljuset som röjer och avslöjar allt det som blivit gömt under snön.


I texterna denna helg möter vi de unga föräldrarna Maria och Josef. De har gått till templet för att deras åtta dagar lille gosse ska få bli omskuren enligt de Israeliska lagarna. Genom omskärelsen skulle han bli en fullvärdig del av det utvalda folket, Israel.


Jesusbarnets härkomst avslöjandes av den gamle Symeon som ledd av Anden, inspirerad av Anden, offentliggjorde vem Jesus var, när han lyfte upp Jesus barnet i templet och sa: ”Herre nu låter du din tjänare gå hem i frid, som du har lovat. Ty mina ögon har skådat frälsningen som du berett åt alla folk, ett ljus med uppenbarelse åt hedningarna och härlighet åt ditt folk Israel.”


Jesus är som Guds fyrljus som lotsar oss fram genom livet. Guds ljus, Guds uppenbarelse är Jesus, han är den som genom sin Ande lyser upp vägen för oss till att kunna nå Gud. Sökandet efter Gud kan aldrig bli en andlig sport eller ett akademiskt studerande.


Evangeliet, exponerar Guds ljuset, detta ljus talar om vad vi ÄR, vi är hans älskade barn.


Du och jag behöver inte prestera för att ljuset ska komma till oss vid den här tiden på året, det sker automatiskt när jorden snurrar kring sin egen axel. På samma sätt är det med Guds nåd, Guds frälsning som är berett åt alla folk som Symeon profeterade. Vi kan inte förtjäna denna frälsning eller försöka rycka det till oss, utan det ges till oss utan urskillnad.                                                


Vill du ta del av Guds frälsning så får du? Den är gratis, allt av nåd.

En skön helg önskar jag dig.

Allt gott

Gösta Degerman