tref

Andakter

Heliga trefaldighets dag eller Missionsdagen.

Gud – Fader, Son och Ande.

 

”Ja vaal tokut på je, nu slut je bråk!” ( Jag blir tokig på er, nu slutar ni bråka!)  Mammas utrop i förtvivlan över oss barn var ett återkommande inslag i hennes vardag. Med 12 barn var det inte alltid så lätt att få någon fason på alla. ”Ska de bli faltje borti ge?” (Ska det bli normala människor av er?) Jo det var ju en ständig fråga som var fylld av oro för vår mor. Ska det bli normala personer av oss syskon?

 

Jo nog blev det hyfsat normala människor av oss alla 12. De flesta av oss tog högskole examen vid ca trettio års ålder. Det fanns ingen ekonomi att låta oss gå realskola eller högskola efter vi gått färdigt grundskolan, utan då var det bara en sak som gällde, och det var att söka sig ett arbete till försörjning.


Det är ju morsdag på söndag därför skriver jag den här krönikan som en hälsning till alla mödrar som har slitit för att barnen ska få de bästa möjligheterna för en bra start i livet.


Oro och ängslan följer ofta med i en förälders vardag. När barnen växer upp fortsätter omsorgen att  sträcka sig ut mot barnbarnen eller barnbarnsbarens framtid.


”Jaha du je int feg!” (Jaha du är inte feg) Det var ofta ett uttryck som jag fick höra över telefonen när jag ringde till min gamla mamma i Tavelsjö. Du je int feg, betydde att hon hade alldeles nyss tänkt på mig. Uppe på hennes bokhylla stod alla barnens bröllopsbilder uppradade. De ca 45 barnbarnen och tillika än fler barnbarnsbaren fick inte plats på hennes bokhylla, men hon hade perfekt koll på alla sonhustrurs, mågars, barnens, barnbarnen och barnbarnbarnens födelsedagar och namn nästan ända fram till sin dödsdag. Det fanns en omsorg om oss alla.

 

Till helgen firar vi inte bara morsdag utan också Missionsdagen eller heliga trefaldighets dag.

Gud identifierar sig som en mor eller en far i att han har omsorg om sina barn. Vår mission som Guds församling det är att vi ska förmedla det mest märkliga i världshistorien, att han som har skapat kosmos och mikrokosmos, han som har skapat världs altet, han har omsorg om dig och mig som en förälder har om sitt barn. Du är inte lämnad åt dig själv, du är inte ensam, du har en som verkligen har full koll och omsorg om dig. Gud skulle kunna säga som min mor,”Du je int feg,” därför han har alltid goda tankar om dig. Inte ett enda av dina huvudhår ska falla till marken utan att Gud själv vet om det.


Vi inleder våra Gudstjänster i Faderns, Sonens och i den Helige Andes namn. I dopet, vid vigsel, vid förlåtelse orden uttalas dessa namn, lika väl vid begravningsgudstjänsten.


Hur kan Gud vara en men ändå tre? Det är en fråga som jag möter bland konfirmander och i olika samtalsgrupper.

Min mor var maka, mamma, dotter, syster, svärmor, kusin, svägerska, mormor, farmor osv. Hon kunde benämnas med olika titlar men i allt detta var hon min mor.

 

Missionsdagen är en söndag då vi i kyrkan reflekterar över vilket uppdrag vi fått av vår Herre.


Korset är kyrkans berättelse om hur Gud i sin nåd har gett människan möjlighet att nå Gud.


Fadern, Sonen och Anden är Gud som sträcker ut sina armar mot människan i ett grovhugget kors. Paulus skriver i första Korintierbrevet 1:18 ; ”Talet om korset är en dårskap för dem som går förlorade, men för oss som räddas är det en Guds kraft.”

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman