Tref

Andakter

Heliga trefaldighets dag eller Missionsdagen.

Gud – Fader, Son och Ande.

 

Återbruk, återvinning, återanvändning, rekylering, hållbar utveckling är återkommande ord som vi möter i media. Det har blivit en ny livsstil för många att återbruka att återanvända möbler, kläder, porslin. Olika företag poppar upp i dag med återanvändning som sitt försäljnings argument till klimatet och miljöns främjande.

 

Då förra veckan kunde jag läsa i vår dagstidning att PIREVA, vår återvinningsstation, erbjöd oss att  komma och hämta tryckimpregnerat rivningsvirke. Jag nappade på erbjudandet och kopplade  släpvagnen bakom bilen och åkte dit. Jag räknade med att det skulle vara kö till uppläggningsplatsen, men icke det. Jag var ensam en lång stund innan det dök upp en till som var intresserad av rivningsvirke.


Jag har berättat förut i min krönika att jag har byggt vår sommarstuga med rivningsvirke. Det är en plats för återbruk. Fönster, dörrar, plåttak, inredning ja det mesta är återvunnet material.             


Likaså bryggorna som jag varje år måste bygga om på grund av isen och höststormarna. Att återbruka virke har blivit en livstil för mig. Jag har inte så höga tankar som att det är bra för klimatet, utan det är en högst egoistisk tanke, att det är billigt. När kassan är skral då är återbruk eller återvinning en vinstaffär. Visst, det är väldigt mycket av mer arbete att spikrensa och såga bort dåliga bitar men i slutändan har jag gjort plånboken glad.

 

Söndagens texter fick mig att associera till återbruk. Vi möter Mose när han ser en brinnande buske där Gud möter honom. Han hör att Guds namnet är, JAG ÄR. Han hade ingen erfarenhet av att Gud kunde talade till honom. Men där och då möter Gud honom med sitt namn, JAG ÄR.


Ofta uttalas detta namn som JHWH, på svenska säger vi Jehova, betydelsen i namnet är; ”Jag ska visa mig vara vad jag ska visa mig vara.”

Mose hade levt ett jetset liv i den Egyptiska Faraoniska slotts idyllen, men efter att han slog ihjäl en Egyptier flydde han landet och tog anställning som fåraherde. Mose kanske kände det som att hans liv var förspillt, men Gud hade användning för honom. Han var inte bortglömd. Gud ville återanvända honom. Likaså kan vi se i helgens evangelietext att Jesu lärjungar får en ny kallelse.

Alla hade flytt och lämnat Jesus ensam, alla hade i rädsla gömt sig, men alla får höra av Jesus att mitt i deras feghet och rädslor hade han användning för dom. De blir återanvända mitt i deras stukade självkänsla och rädslor.


Jesus sa inte till sina lärjungar, se jag är med er alla söndagar till livets slut. Nej han sa till dem,   Jag är med er ALLA dagar till livets slut.

Lärjungarna fick vara med om en fullständig rekylering, en fullständig återanvändning, de var inte slut med Guds nåd.


Den treenige Guden, Fader, Son och Ande han ÄR, inte bara vissa dagar utan, ALLA dagar. Han är med dig de dagar då allt känns hopplöst, de dagar då ångesten kramar livslusten ur dig, de dagar då du bara känner dig så där hopplöst ensam. Hans namn borgar för att du inte behöver vara ensam. Hans namn är ”Gud med oss”. Du är inte bortglömd.


När jag stod på min brygga och drog ut spik och sågade bort det ruttna från återvunna plankor och bräder då kom dessa associerings tankar till mig, om dig och mig som återanvända resurser i Guds rike.

 

En skön helg önskar jag dig.

Allt gott

Gösta Degerman