Tref

EFS Svensbyn


Andakter

Heliga trefaldighets dag eller Missionsdagen.

Gud – Fader, Son och Ande.

 

Jag måste få berätta här i min krönika en vacker historia i dessa pandemi tider. Det handlar om mina två syskonbarn Elisabeth och Theresa som körde sin mamma Britt-Sofie 300 mil. De visste att deras mamma tillhörde riskgruppen för kovi-19. Därför körde de min syster från Salemstaden, söder om Stockholm city, till min näst äldsta stora syster Ann-Christin som bor på en bondgård mellan Vännäs och Tvärålund i  Västerbotten.

 

Där ute vid Ann-Christins bondgård är det långt till grannarna och inga kända falla av covi-19. Därför satte Elisabeth och Therese sin mamma i bilen och helt sonika körde upp henne till tryggheten i Norrlands djupa skogar. Det här hände när corona krisen pikade i Stockholms trakten nu vår. För ett par veckor sedan, när det lugnat ner sig, kom tjejerna bilandes upp igen för att hämta hem sin mor. Sammanlagt körde de 300 mil för att i omsorg om sin mor skydda henne från smittan.


Jag tycker att den handlingen av tjejerna är en vacker bild på hur vi människor kan stödja och hjälpa varandra. Kärlek är handling inte bara prat. Gång på gång har vi läst i dessa orostider om hur människor har hjälpt och stöttat varandra. Vårdpersonalen har äntligen fått kredit för vad de dagligen gör, nämligen vårdar. Det är tråkigt att det måste till en sådan kris innan makthavarna förstår vad som dessa yrkesgrupper dagligen får kämpa med.

 

I söndagens texter möter vi också två systrar, men dessa två är förtvivlade över att deras bror har dött. Lasarus som han hette, var en av Jesu bästa vänner, han hade varit död i tre dagar när Jesus kom.


Systrarna hade skickat bud till Jesus några dagar tidigare om att hans vän var sjuk. När han kom grät han med systrarna Marta och Maria, han delade deras gråt och förtvivlan. Men då sker det märkliga att han ropar in i graven, ”Lasarus kom ut,” och Lasarus som varit död, kom ut ur graven levande.


Jesus sa till Marta innan han ropade ut Lasarus från döden, ”Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö.”


Jesus möter Marta med Guds namnet, JAG ÄR. Han kommer med den djupaste trösten en människa kan få i ett sådant svårt ögonblick. Han möter henne med Guds namnet. Det namn som har makt över döden och dödsriket, det namnet som kan ropa ut de döda från graven.


För Marta och Maria var sorgen stor, de såg på Jesus genom tårdränkta ögon och hörde hans ord, som i en dimma, att deras bror skulle få liv igen. De hade svårt att tro att något sådant skulle hända.


Jesus hade undervisat förut, om att för Gud är allting möjligt. För honom är det möjligt att uppväcka döda, bota de sjuka och trösta dem som gråter.

Från Stockholm till Västerbottens inland, körde Theresa och Elisabteh tur och retur gånger två, sin mor för att hon inte skulle drabbas av corona smittan. Det kallar jag för omsorg.


Omsorg har den treenige Guden om dig du som läser dessa rader. Även om du just nu känner som att Jesus är långt borta från dig, så är han ändå där hos dig. Han som ÄR, är närvarande i ditt hem vid din säng, vid matbordet, han är inte långt borta ifrån någon av oss. Hans namn är, JAG ÄR, han stänger inte dörren och går ifrån dig i din gråt och längtan. Nej han stannar kvar och tar del av det du har på ditt hjärta.


Den treenige Guden, Fader, Son och Ande han ÄR inte bara vissa dagar utan

ALLA dagar. Han är med dig de dagar då allt känns hopplöst, de dagar då ångesten kramar livslusten ur dig, de dagar då du bara känner dig så där hopplöst ensam. Hans namn borgar för att du inte behöver vara ensam. Hans namn är ”Gud med oss”.


En skön helg önskar jag dig


Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved