tref

Andakter

Heliga trefaldighets dag och missionsdagen

GUD-FADER, SON OCH ANDE.


Nu kommer det att bli släktkalas i många hem eftersom det är morsdag till helgen. Morsdag har sitt ursprung efter den amerikanska fredsaktivisten Anna Jarvis som ville hedra sin mor Ann Jarvis som avled den 9 maj 1905. Ann Jarvis ägnade sig åt vård av sårade soldater från båda sidor av det amerikanska inbördeskriget.


Dottern Anna menade att en; ”mor är en person som gjort mer än någon annan för dig.”


Till Sverige kom detta firande första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg. Det gick lite knaggligt från början eftersom den allmänna uppfattningen var att affärsmännen bara ville ha en dag till att få lite mer inkomster till sina dagskassor.


Min röda tråd utifrån mors dag och att temat också är missionsdagen, hittar jag att veckans tema får bli ord som ömhet, närhet, familj, längtan och kalas.

I en av bibeltexterna möter vi Jesus och syskonen Maria och Marta. I deras hem har han varit på många middagar. Men i texten delar han sorgen med systrarna att brodern Lasarus dött. Jesus delar ömt sorgen med systrarna och gör ett under genom att uppväcka deras bror från det döda. I en annan text får vi möta Abraham som får ett änglabesök från himlen, han och hans hustru Sara bjuder på ett riktigt kalas. Änglavarelserna förklarar för det barnlösa paret Abraham och Sara att de inom ett år ska få ett gossebarn, de ska bli föräldrar.


Vi får även besöka Mose ute i öknen där han möter Gud i den brinnande busken. Där får han i uppdrag att föra sin släkt ut ur fångenskapen i Egypten. Han har i många år längtat efter sin släkt och nu säger himlens konung till honom att söka upp släkten. Där ställer de till med en riktig påskfest. När Moses får sin mission att hjälpa sina anhöriga ut ur Egypten, då ställer han frågan till Guds ängel, vem ska jag säga har sänt mig? Han får ett märkligt svar. Du ska säga att JAG ÄR, har sänt dig.


Vet du om att denne som ÄR, han ser till dig, inte för det du gör, utan för vem du är. Du är Guds underbara skapelse, du är hans stora kärlek. Han älskar dig så mycket att han till och med blir svartsjuk om du ger dig till en annan. 2 Mos 20:4-5 står det i en översättning, att han är en svartsjuk Gud. Den Guden som ÄR, älskar dig för den du är, inte för den du försöker att vara, utan för att du är du, och du är skapad övermåttan underbar i hans ögon. Han ser på dig som en älskande mor.


Du och jag har fått en mission, ett uppdrag att försöka berätta om denne Jesus som vi får kalla vår broder och vän. Jag för min del försöker så gott jag kan, berätta, även om orden inte riktigt räcker till. Jag längtar att berätta om det som är världshistoriens största händelse. Att vi är sammankopplade med den himmelska släkten, gör dig beredd, vi ska på släktkalas.


Ibland kan du känna att det är svårt att tro. Men han som ÄR, är närvarande i ditt hem vid din säng, vid matbordet, han är inte långt borta ifrån någon av oss. Han stänger inte dörren och går ifrån dig i din gråt och längtan. Nej han stannar kvar och tar del av det du har på ditt hjärta, likt en ömsint mor som vårdar sitt barn.


Han är med dig de dagar då allt känns hopplöst, de dagar då ångesten kramar livslusten ur dig, de dagar då du bara känner dig så där hopplöst ensam. Hans namn borgar för att du inte behöver vara ensam. Vi kan läsa i Jesaja 49:15 som så; ”Kan en mor glömma bort sitt lilla barn, så att hon inte förbarmar sig över det barn hon själv har fött? Även om hon skulle glömma, ska jag i alla fall inte glömma dig. Jag har skrivit ditt namn i min hand.”

E

n skön helg önskar jag dig


Allt gott. Gösta Degerman