Septua

EFS Svensbyn


Andakter

Septuagesima

Nåd och tjänst

 

Den unga pappan fick stränga order från sin mamma, alltså barnets farmor, att inte gå in till barnet som låg i mörkret och grät. Barnet skulle lära sig att sova ensam, och i mörkret, det var farmoderns bestämda åsikt. Men pappan smög in i det mörka rummet till sin lilla pojke, satte sig intill hans spjälsäng, stoppade in sin hand genom spjälorna, och tog sin gråtande sons hand. Viskande sa han, ”pappa är här nu, jag sitter här och håller din hand till dess  du somnat. Var inte rädd.”


Barnet blev trygg av att höra pappans viskande stämma och känna hans stora hand i sin.

 

Septuagesima betyder den sjuttionde. Det är 70 dagar till det stora crescendot där Jesus dör och uppstår för mänskligheten, för oss alla.


Paulus skriver i en av texterna för denna söndag att Kristus har mig i sitt grepp. Jesus har genom sin död och uppståndelse stoppat in sin starka hand genom dina rädslors spjälor, och säger gång på gång, dag efter dag, vecka efter vecka, var inte rädd, jag finns där hos dig.


 Han är med dig när du läser detta, han sträcker in sin hand mellan ditt livs spjälor, han tar din hand så ömt och säger, var inte rädd, jag finns här vid din sida, jag har hållit din hand hela ditt liv och kommer inte att släppa taget om dig.


Helgens tema är nåd och tjänst. Lägg märke att det står först nåd sedan tjänst. Att upptäcka nåden det leder automatiskt in i tjänsten.


När lärjungarna mötte makthavarna som skickade Jesus i döden säger dom. ”Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi sett och hört.”


Mötet med Jesus förvandlade Luther, Rosenius, Bill Graham, Lars Levi Leastadius, Levi Petrus, människorna  under 1900 talets väckelser,  så också för mig som 20 åring.


Är det så att du har kämpat hela ditt liv till att förtjäna Guds godhet och omsorg. Är det så att du har strävat efter helgelse och renhet men upptäckt att du inte har förmått göra det som du läser i skriften att du ska göra.

Du kanske säger: - Jag älskar inte dig Jesus som jag borde.

Då säger Jesus till dig: - Jag vet det mitt barn men jag älskar dig.

Du kanske säger: - Jesus du vet att jag förmår inte tro på det sättet som andra gör.

Då svarar Jesus dig: - Jag vet det mitt barn men jag tror på dig.

Du kanske säger: - Jesus du vet att jag klarar inte av att be som jag borde.

Då svarar Jesus dig: - Jag vet det mitt barn, men jag ber för dig.

 

Gud söker inte efter heliga personer utan efter beroende personer, efter personer som är beroende av Guds nåd för att tjäna.

En församlingsledare sa: ”Jag söker inte efter personer med teologisk perfektionism till församlingstjänsten, nej jag söker personer som är drabbad och genom syrad av Guds nåd”

 

Den kristna kyrkans hemlighet är Jesus. Han har stoppat in handen genom ditt livs spjälor och väntar på att du ska fatta den utsträckta handen. Livet med Gud börjar med nåd som leder till tjänst.

 

En skön helg önskar jag dig.

Allt gott

Gösta Degerman

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved