Sön före pingst

Andakter

Söndagen före pingst

Hjälparen kommer

 

”Nej nu får det vara nog, ta och byt kläder, nu ska vi in till stan och köpa dig en el cykel!” Det var hustruns bestämda order till mig en dag för några veckor sedan. Hon hade sett hur jättetrött jag var av den senaste cykelturen. Det är så att jag har vissa förtätningar i mitt blodomlopp vilket ibland skapar lite obehagliga kärlkramps sammandragningar där all ork helt försvinner. Hustrun menade att en el cykel skulle hjälpa mig både att vara ute i naturen och vara en hjälp vid uppförsbackarna.


Sagt och gjort vi åkte in till stadens cykelhandlare och köpte en el cykel.  Med den kan jag ta mig runt i kommunen utan alltför stora ansträngningar. Den gamla Monarken fick en av våra nysvenskar överta. Det gjorde köpet av el cykeln lite lättare för mitt samvete eftersom el cyklar inte är direkt billiga.

Nu kan jag anpassa farten och trycket i åkningen på ett helt nytt sätt som gör att jag kan njuta av naturen både i uppförsbacke och utförsbacke.

Min hjälpare i backarna är en liten elmotor som sitter mellan pedalerna. Det finns olika modeller där elmotorn sitter på bakhjulet eller på framhjulet. Min hjälpmotor finns alltså inmonterad mitt i cykelramen. Den känner av när det går lite tyngre då kopplar den på lite extra kraft till min hjälp.

Nu till helgen kommer vi i kyrkorna att tala om den Helige Ande som hjälparen. Den hjälpare som Jesus talade om, skulle komma lärjungarna till hjälp när de vittnade om honom med början i Jerusalem och sedan till jordens ände.

 

Den Helige Anden gav lärjungarna frimodighet och kreativitet, till att vittna och bära ut budskapet om Jesus, som uppståndelsen och livet.

Det som såg ut som ett totalt misslyckande för lärjungarna när de stod under Jesu kors, och de hörde hans förtvivlade skrik och rop, till att sedan i glädje gå ut i hela världen och berätta, att han som var död nu lever. De proklamerade att döden var besegrad, synden var sonad, och att vägen till Gud var öppen för var och en som ville komma. Till sin hjälp hade de hjälparen den Helige Ande. De var inte utelämnade åt sitt öde.

 

För mig blev det en total förändring i min syn på bibeln, på Jesus, på vem Anden är, när den Helige Ande mötte mig. Det blev lite som med el cykeln, helt plötsligt blev det enkelt att ta sig fram på grund av den extra kraft jag fick genom elmotorn. Jag vill uppmana alla som läser  mina knöliga försök att berätta om världshistoriens största händelse, vill ni stå med mig i att söka allt ivrigare efter att Hjälparen, Anden, ska komma oss till hjälp när vi berättar om undret där vid Golgata?

 

En skön helg önskar jag dig.


Allt gott

Gösta Degerman