första advent

Andakter

Första advent

Ett nådens år   


”Här är den eviga skatten, som aldrig förminskas utan växer.” Orden var diakonen Sankt Laurentius när han stod på torget med alla Roms fattiga. Det var påve Sixtus II som hade gett honom order om att dela ut kyrkans skatter till stadens alla fattiga.

 

Den här händelsen skedde i den tidiga kyrkan någon gång på 250 talet efter Kristi födelse. Roms ståthållare såg med begärelse till den tidiga kyrkans skatter och gav då Påve Sixtus II order om att ge dessa skatter till Roms stad. Men Påven Sixtus II var en av de första i den Kristna kyrkan som tog ansvaret för civil olydnad. Han gav sin diakon order att dela ut kyrkans skatter till stadens fattiga. När Roms ståthållare gick till torget för att ta emot kyrkans skatter möttes han av en skara fattiga och sjuka och fick höra diakonen Sankt Laurentius tala och peka på folket som stod runt omkring honom, han sa; ” Här är den eviga skatten, som aldrig förminskas utan växer.”


För Sankt Laurentius var det de fattiga som var Kyrkans skatter. Han hade hand om kyrkans ekonomi och den vårdande och barmhärtiga verksamheten.

Detta tilltag sågs inte med blida ögon utan ståthållaren beordrade Laurentius avrättning år 258.


Första advent firar vi nu till helgen. Vi ska sjunka ner i traditionens mjuka mylla och tända det första adventsljuset, vi ska sjunga de välkända advents och julsångerna. Vi ska också plocka fram adventsstjärnan och ljusstaken ur förrådet. En lite större stjärna hänger vi upp ute i vår inglasade altan till att lysa så där mysigt som det bara kan göra under den här tiden på året. Det är just nu korta dagar och många mörka kvällar och nätter. Alla dessa stjärnor och adventsljusstakar som lyser upp i vintermörkret ger mig en varm känsla av att det är många med mig som gläds över det som komma skall, att vi förbereder oss för ett Jesus möte.


I en av texterna för helgen talar Jesus i Nasarets synagoga, han läser i bokrullen från Jesaja 61. ”Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till fattiga. Han har sänt mig att förkunna befrielse för de fånga och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren.”


Diakonen Sankt Laurentius hade Jesus orden i sitt hjärta när han delade ut kyrkans skatter till de sjuka, fattiga och behövande. Han är en av de många martyrer som har varit kyrkans utsäde genom dessa 2000 år.

Första advent och adventstiden är en glädjens och hoppets tid. Vi talar om att Jesus snart ska komma och rädda och hjälpa oss. Ordet advent har betydelsen, ankomst.


Vi sjunger med glädje J:O Wallins vackra psalm 104, Gläd dig du Kristi brud

Saktmodig, mild och god han ger de svaga mod. Vill du till honom höra skall han dig salig göra.


Hosianna, pris och ära! Vår konung är nu nära.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman