2 eft tre

Andakter

Andra söndagen eftertrefaldighet

Kallelsen till Guds rike


”Nej det är översvämning där inne, Vi kan inte köra in bilen där!” Det var hustrun som gjorde den bedömningen vid en av stadens bilautomattvättar. Smutsvatten rann ut genom de stora portarna. Hustrun gick in och förklarade situationen för ansvarig personal men de kunde inte göra något åt problemet just för tillfället, därför fick vi åka i väg med vår smutsiga bil.


Vi hade bestämt oss att vi skulle tvätta bort salt och smuts från vår bil och därför köpt en tvättautomattid för detta. Vi är båda lite skröpliga i kroppen, därför tänkte vi att det skulle vara en god idé att låta tvättautomaten sköta jobbet. Men nej vi fick åka hem med oförrättat ärende. Att tvätta bilen i en automattvätt det har vi gjort flera gånger och oftast har vi varit relativt nöjd med resultatet. Men gång efter annan har vi blivit tvungna att för hand skrubba bort smuts som inte borstarna kommit åt. Vi vet att rosten är ganska snabb att etablera sig om man inte håller bort salt och smuts från lacken.


Kallelsen till Guds rike är temat för helgens texter. I första årgångens text kan vi läsa om hur Jesus liknar den himmelska festen vid en rik man som bjuder in till fest. Men det sorgliga är att ingen av de inbjudna ville komma. I andra årgångens text är det två lärjungar som undrade var Jesus bodde. Jesus sa till dem, ”Följ med och se!” Den tredje årgångens text handlar också om en fest där en av de mest hatade personerna i Jerusalem fick Jesus till hedersgäst.

Levi eller Matteus som han också kallades överraskades av att Jesus ville följa med honom hem och dessutom inbjuder Jesus honom att bli en lärjunge med orden, ”Följ mig!” Levi var fast i karriären, fast i pengabegäret, fast i tvivelaktiga affärer. Han hade allierat sig med ockupationsmakten och var hatad för detta.


Levi var fostrad i den Judiska Talmud, han kunde lagen, han kunde de judiska högtiderna och ceremonierna, men han stod ändå utanför gemenskapen.

Många svenskar lever som Levi. De har pengarna, jobbet, ägodelar i överflöd, har allt det som gör livet enkelt att leva. Men de är olyckliga. De kan bibelberättelserna, och kan härma de religiösa mönstren för att få sociala poäng, men de är inte efterföljare till Jesus.


När Jesus inbjöd Levi att följa honom letade han inte efter den perfekta människan, utan han letade efter en människa som var villig att följa honom. Vår salt och ner smutsade bil blir inte alltid ren i tvättautomaten, men i Guds ”tvättautomat” där renas och helas fullständigt allt det som av livet blivit sargat och nedsmutsat. Synden, såren, bindningarna, skammen, allt renas i Jesu Guds Sons blod. Jesus är helt annorlunda än vad vi människor tänker. Han tittar inte på det yttre utan han ser till det längtade hjärtat. Han är den som tvättar oss rena, han är den som ger oss de rena festkläderna, han är den som välkomnar och kallar dig och mig till det himmelska kalaset. Han är den som säger; ”Följ mig,” och ”följ med och se.”


En skön helg önskar jag dig.

Allt gott.

Gösta Degerman