2:a i påsk

Andakter

Andra söndagen i påsktid

Påskens vittnen.


Missionären såg hur en flicka i sjuårsåldern kom och bar på en pojke i ca två årsåldern. Det här hände i något Afrikanskt land. Missionären sa till flickan, ”Men lilla flicka vilken stor börda du bär på.” Då tittar flickan upprört på missionären och säger; ”Det här är ingen börda. Det här är  min lillebror.”


När jag var i fyra årsåldern fick jag följa med mina större syskon på ett stort äventyr. Målet var utkikstornet uppe på Vallberget vid Tavelsjöns strand. Vägen upp dit var brant, för brant för mina små ben, men mina stora bröder visste råd. De bytte av varandra att bära mig på sina axlar eller ryggar. Ibland fick de lyfta mig förbi stora stenar men framförallt kände jag mig trygg att få bli buren och hjälpt av mina bröder. Till sist nådde vi målet och vi fick en vidunderlig utsikt över Tavelsjön.


I slutet av Johannes evangeliet har Jesus ett samtal med Petrus och Tomas plus några andra lärjungar. De står vid sjön Genesaret med en underbar utsikt, där flera av dom haft sin uppväxt.


I söndagens text är det Tomas lärjungen som har Jesu fulla uppmärksamhet.      


Vi kan läsa om hur Tomas missade besöken som Jesus gjort vid ett flertal tillfällen efter sin uppståndelse. Den kände prästen Bengt Pleijel har myntat ett utryck där han säger; ”Den som missar en mässa missar en massa.” Det var ju det Tomas hade gjort. Han hade missat Jesus besöken. Tomas var inte där, vid översteprästens gård, och vid domen i Pontius Pilatus förgård. Han var inte där, och såg Jesus piskas, han var inte där vid korset och kunde höra ropet från Jesus. ”Fader förlåt dem för de vet inte vad de gör”. Han var inte där, när Jesus kom och visade sig för de andra lärjungarna. Tomas var inte där.


Jag vet att det finns många som har Tomas erfarenhet. De var inte där, i bönhus och kyrka när väckelsen gick fram. Besvikelsen blev stor både på Gud och människor. Man längtade så efter frid med Gud, men de var inte där, när Gud besökte bygden. De fick inte tag på den välsignelse och glädje, som alla vittnade om. Det blev tomt, man blev som Tomas lärjungen, man ville tro men man kunde inte.


Tomas får ett extraordinärt möte med den uppståndne Jesus. Han får se såren i händerna, och såren i hans sida, där och då förstår Tomas, att det han har hört och sett, är sant. Då kommer också nya testamentets största bekännelse, från hans läppar. ”Min Herre och min Gud”. Ljuset gick upp i hans hjärta och sinne, han fick se att livet segrat över döden. Den bekännelsen längtar Gud efter att få höra också från dig och mig.


Jesus ställde en fråga till Petrus där vid sjökanten i en av helgens texter. ”Älskar du mig?”


Mina äldre bröder kånkade och bar mig upp till utkikstornet på Vallbergets topp, likasom den lilla Afrikanska flickan som bar på sin lillebror. Det handlade om syskonkärlek. Jesus är din broder och vän som säger,  - Det här är ingen börda det här är ett älskat Guds barns. Jag vill att den här krönikan ska landa i att du ska förstå att, Du är ingen börda för Jesus, Du är ett älskat Guds barn.


En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman