15 e tref

EFS Svensbyn


Andakter

Femtonde söndagen efter trefaldighet

Ett är nödvändigt

 

”Hej! Jag måste förbi Clas Olssons och köpa mamma en sänglampa och några köksprylar. ” Det var Hustrun som för femtielfte gången var på shoppingtur för att förse sin gamla mor med nödvändiga dagligvaror och hjälpmedel för att hennes vardag ska bli så bekväm som möjligt efter hennes flytt upp till Piteå igen.

 

Annars, att shoppa är inte min hustrus trevligaste sysselsättning. Att köpa kläder och gå i klädbutiker där är vi ganska lika. Jag blir trött, likaså hustrun, bara att gå in genom dörrarna till en klädbutik. Men däremot tycker jag om att gå runt i butiker som säljer verktyg. Gubbdagis kallas butiker som säljer verktyg och liknande saker. Där finns många fina verktyg som jag gärna skulle vilja ha i min ägo, men jag har upptäckt att de inte alls är nödvändiga för mig.


Jag har skrivit förut om att våra köpcenter, de är som den nya tidens katedraler. Här erbjuds lycka och välbefinnande om vi köper just den prylen. Uppläggen i butikerna är noga övertänkta att locka oss till att köpa. Shoppingcentren är kommersialismens tempel, där är designen gjord för att locka fram våra begär till att äga. Det finns en ideologi i denna design att köpa, att göra livet till en glädjefest.


Man skulle kunna säga att köpcentrat är ute efter våra hjärtan. Hur fel denna ideologi är kan vi se gång på gång i TV serien om kring skuldfällan, där människor sitter fast i en övertro att köpa sig  lycklig.


Jag läste att Sverige är en av de länder i Europa, som har en av de största hopen fattig pensionärer. Många äldre saknar de allra nödvändigaste, som pengar till tand och sjukvård. Jag blev påmind om det just nu när jag skriver eftersom de ringde från tandvården och erbjöd mig en tid för undersökning.

 

Det allra nödvändigaste talar Jesus om i söndagens texter. Han förklarar för en stressad och irriterad Marta, att Maria, hennes syster, har valt den goda delen, hon har valt det enda nödvändiga. Maria valde att sätta sig ner vid Jesu fötter för att få ta del av hans undervisning. Hon ville vara nära, för att inte missa något av vad Jesus hade att säga.

Martas stök i köket var viktigt, men inte det viktigaste.

 

Jesus säger i uppenbarelseboken 2:4, ”Det har jag emot dig att du övergett din första kärlek”.


Jesus är den alltigenom viktigaste i Guds församling. Kärleken till honom, till Jesus, det är det som är själva drivet för att allt arbete i församlingen ska fungera.


Shoppingcentrets ideologi skrev jag, det handlade om att de ville nå våra hjärtan, våra begär. Men det finns ett krav med i bilden och det är att vi ska ha råd att köpa denna lycka.


Jesus ger oss en annan bild på lyckan och det är att stanna upp vid hans fötter för att lyssna till hans ord.


Det allra nödvändigaste valet för oss människor säger Jesus, det är att söka Guds ansikte. Hebreiskan har inget ord för närhet utan där används ordet ansikte. Därför säger bibeln, ”Herren vände sitt ansikte till dig”, när han talar om närhet. Gud har vänt sitt ansikte till dig i sin egen Son Jesus Kristus.

 

Allt gott

Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved