1 i fastan

EFS Svensbyn


Andakter

Först söndagen i fastan

Prövningens stund


Varning för reapriserna – de går inte alltid att lita på. Konsumentverket har larmat om det som många redan misstänkt, att affärernas reapriser behöver inte betyda att det är billigare än normalt.


– Tyvärr, kan man inte alltid lita på påståendena om ett reapris, säger Pär Magnusson, processråd på Konsumentverket enligt tidningen DINA PENGAR.

Kring Black Fridag finns en varning för ”extrapriser”.


Granskningen var allt annat än lyckad för de företag som var med i undersökningen som KO utförde. De röda priserna visade sig i flera fall vara ordinarie priser och i bland var reapriserna högre än ordinarie pris. KO anser att företagen vilseleder konsumenterna.


Du har väl som jag utsatts för telefonförsäljare som lovat dig att just det här erbjudandet det kan du inte motstå.


Kanske kan en adekvat, en passande, tidsanpassad parallell till rubriken prövningen stund, bli ordet källkritik…att noga pröva varifrån det vi hör, läser och ser, kommer ifrån? Vilka syften kan detta budskap tänkas ha, och vem som sänder budskapet.


I helgens texter möter vi en hungrig Jesus. Han har fastat i 40 dagar ute i öknen för att i ensamheten förbereda sig inför sitt kall, att ge världen frälsning, förlåtelse och evigt liv. Han utsätts för prövningar av Satan till att luras avstå det uppdrag han fått. Satan ger honom löften om rikedomar och ära, det är något likande som vi får i reklamen, - det här erbjudandet kan du inte gå förbi.


Men Jesus hänvisar till skriften, till ordet. Han är källkritisk, han vet var han ska hämta sanningen. Han säger ”Det står skrivet”. Tre gånger frestar Satan honom att lämna sitt uppdrag och att i stället tillbe honom. Men Jesus hänvisar varje gång till skriften. Till sist säger Jesus till honom:”Gå din väg Satan. Det står skrivet Herren din Gud skall du tillbe, och endast honom skall du dyrka.”

Du och jag frestas varje dag att lämna vårt uppdrag som Herren gett oss. Vi har fått ett uppdrag att älska våra medmänniskor. Våra prövningar är inte svälten, men det finns en svält, en hunger i dag efter meningen med livet. En hunger att vara älskad och sedd.


Hur källkritisk är du angående Jesus? Jag gör varje vecka reklam i den här krönikan om att Jesus är det erbjudande som världen behöver.


Om det är sant det jag skriver, då vore det ju värt att också du prövade om det är sant.

Om det är sant, att Jesus Kristus är intresserad av din vardag, vad gör du med den sanningen?

Om det är sant, att Jesus älskar att lyssna på dig när du ber, vad gör du med den sanningen?

Om det är sant, att Jesus Kristus är enda vägen till Gud, vad gör du då med den sanningen?

Om det är sant, att Jesus har försonat dig med Gud, vad gör du med den sanningen?


Jag vet att det är sant, att han har prövats i allt, för att du och jag skulle få en frälsare som öppnat vägen ända in till allt vad heligt är. Guds tanke är att ge oss fullt tillträde till hans himmel.


Jag önskar dig en skön helg!

Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved