tredje

Andakter


Tredje Advent

Bana väg åt Herren

 

När vägverket sätter ut sina Snömarkerings käppar då vet vi här i norr att nu är det dags att förbereda sig och sin bil för vintern. Södra Sverige överraskades av så kallade snökanoner för ett par veckor sedan och köerna till gummiverkstäderna och till assistanskårerna var långa. Det blev ett stort snökaos som var svårbemästrad för kommunerna.

 

Nu under senhösten här i Piteå har vägverket färdigställt två viktiga broar och vägar. När jag körde där på sensommaren tänkte jag, oj vad rörigt det ser ut. Det var olika vägmaskiner som fraktade och styrde ut grus och annat vägmaterial runt pinnar och stolpar som var uppställda. Jag tänkte att den här vägstupen kommer nog aldrig bli klar före jul. Men där fick jag tji och långnäsa. Vägarna och broarna blev finfina med vägbelysning, skyddsräcken och dekorerade vägkanter. All kredit till vägarbetarna.

 

Till söndag firar vi tredje advent. Texterna handlar om Johannes döparen som ropar ut sitt väckelse budskap om omvändelse och dop. Johannes har epitetet vägröjaren. Jesus talar om sin släkting Johannes att han har gått fram i Elias Ande. Johannes och Jesus drivs båda av ett sanningspatos som ledde fram till avrättning.

 

I texterna får vi veta att Johannes blivit fängslad för att han sagt sanningar till den högsta makten, nämligen Herodes. Hans sannings patos ledde till att den rådande makten fängslade honom. Vi ser samma saker hända i dag i Kina, Iran, Ryssland, Belarus och andra totalitära stater att människor dödas eller sätts i fängelse därför att de talar sanning.


Nu till lördag kommer Alfred Nobels Fredspris 2022 ges till Ales Bialiatski från Belarus, den ryska människorättsorganisationen Memorial och den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties. Pristagarna belönas för sitt arbete för mänskliga rättigheter, demokrati och fredlig samexistens i Belarus, Ryssland och Ukraina. Pristagarna har stått upp för rätten att kritisera makten och för skydd av medborgarnas grundläggande rättigheter.

 

Här i Sverige talas det om att vi har yttrande och religions frihet men min upplevelse är att denna sanning devalverats mycket. ”Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar är slut” sjunger Anders Fugelstad.


Johannes skickade bud från sitt fängelse via sina lärjungar, till att fråga Jesus om han verkligen var Guds Messias. Han får till svar; ”blinda ser och lama går, spetälska blir rena och döva hör, döda står upp och fattiga får ett glädjebud.”

Samma gamla sanning går ut i dag runt om i vår värld att Jesus Kristus är Guds Messias. Förvandling kan ske i en människas liv när hon får höra evangeliet om Jesus Kristus.  

 

Johannes var som vägverkets snömarkerings pinnar han stakade ut vägen för folket genom att peka på Jesus som Guds lamm som tar bort världens synd. Han visade hur den nya vägen till Gud ser ut.


Jesus orden har inte devalverats, de är lika sanna idag; ”Jag är vägen sanningen och livet.”


De första kristna kallades för vägens folk. Visst vill du vara med på Jesus vägen?

 

En skön tredje advent

önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman