Tredje påsk

Andakter

Tredje söndagen i påsktiden

Den gode Herden

 

Vad tänker ni om rubriken, ”Den gode herden?” Frågan ställde jag till två av våra tonårs barnbarn som gladde oss med att vilja umgås med morföräldrarna en lördag kväll. Telefonsamtalet som föregick detta löd. - Mormor är du och morfar hemma i kväll så kan vi komma och äta middag med er och spela lite spel.

 

Det var ju en trevlig överraskning att våra snart sjuttonåriga flickebarn ville umgås med mormor och morfar en lördagkväll. En av flickorna kör epatraktor vilket innebar att behovet att hämta dem fanns inte där. Kvällen blev trevlig med fia med knuff, och ett par andra spel vid köksbordet och bowlingspel framför TV;n. Tyvärr förlorade morfadern alla gånger till deras stora förtjusning med en illa dold låtsad underton av tråkighets beklagande till mig.


När vi satt där i köket och ivrigt försökte knuffa ut varandra i Fia med knuff ställde jag frågan till flickorna, ”Vad tänker ni om rubriken, den gode herden? Jag ville gärna ha någon sorts reaktion inför denna veckas krönika.

Båda flickorna gav mig samma bild, nämligen bilden av Jesus med en böjd herdestav med ett litet lamm på sina axlar och milda ögon som tittar på oss. Det är ju den bilden som finns med i minnesbanken hos alla som gått i söndagsskola eller sett någon TV serie.


Herdens uppgift var att försvara sina får från olika faror som fanns runtomkring dem. Herdestaven användes till att försvara mot varg och björn, men också till att med den böjda staven lyfta och hjälpa något lamm som fastnat i en otillgänglig bergskreva.


En herde är en ledare, det finns många olika sorters ledare eller influensers som alla höjer sina röster och ropar, följ mig, hör på mig, pröva det här, gör så här, osv. Det finns skrämmande bevis på dåliga ledare i dag, titta på despoter som till exempel Putin och andra som genom maktmedel tvingar sina ”får” att göra avskyvärda saker. De finns inte där som ett försvar, utan de låter ”fåren” försvara dem.

 

Den kristna kyrkan har sina ledare men allt för ofta har vi sett dessa ledare, förlora sig i överdådig lyx och introverta speglingar av sig själva. TV predikanter som lovar framgång och lycka om man skänker pengar just till deras organisation. Som ledare är de satta att värna och förbinda de slagna fåren, inte att profitera på dem.

 

Davids psalm 23, är den föreslagna psalmtexten till helgen, där han skriver; ”Din godhet och nåd ska följa mig”. Det är Herden David som skriver om den gode Herden, alltså Gud själv som leder honom på rätta vägar, igenom den mörkaste dal, likaväl som vid de lugnaste vatten.


Våra tonårsbarnbarns bild av Jesus som den gode herden som bär lammet på sina axlar och ser på oss med en genomträngande mild blick, den bilden delar jag helt och fullt.


David ger oss bilden av Gud som en herde som bär och lyfter oss igenom livet.     Jag har skrivit det förr; kom ihåg att du är inte en börda för Jesus, det är ett älskat barn.


Jesus är herden som vi kan lita på, en som bär oss när vi tycker att vägen är för svår att gå. Han sviker oss inte. Han bär oss på sina axlar när livet gjort oss illa. Han är en sådan vän som inte vänder bort sitt ansikte ifrån oss, han har ständigt ett tillvänt ansikte mot var och en av oss.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman