Tacksägelse

EFS Svensbyn


Andakter

Tacksägelse dagen

Lovsång

 Det är redan oktober månad och den fjärde denna månad firades kanelbullens dag. Min hustru som älskar att fika ställde sig redan för två veckor sedan vid spisen och bakade en extra laddning bullar med tanke på att få fira kanelbullens dag. Att se hennes eufori med en kaffekopp och en kanelbulle det är en syn som ni alla borde få var med om. Det är som om hon var i himlen med en himlakör av lovsångare omkring sig. Hon är expert på att njuta och ta vara på de små stunderna.

 

När Charlotte Kalla, Elvira och Hanna Öberg och alla deras skidkompisar tävlar då står inte tränare och fans i nedförsbackarna utan de står på strategiska platser där de vet att här kommer det att gå extra tungt. Just där är det viktigt att få uppmuntran, mitt i den värsta mördarbacken, då behövs hejaropen och all uppmuntran.


Jag är lite avundsjuk på hur idrotten kan ge en dylik eufori, och frambringa en sådan jublande glädje.


Så här i corona tider när allting känns extra tungt, som att kämpa sig uppför en mördarbacke, då är kanelbullens dag en viktig uppmuntran åtminstone för min hustru.


Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det kommer att ta tid innan WHO bedömer att covid-19 inte är ett ”internationellt hot mot människors hälsa”.

 

Helgens texter handlar om lovsång, där i texten möter vi Jesus på väg upp mot Jerusalem, i uppförsbacken mot templet, där stod en stor skara av människor som ropade och sjöng, ”Välsignad vare han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden.” Delar av samma texter möter oss också till första advent, men också vid påskens palmsöndag.


 Människorna som följde Jesus, var de som på något sätt blivit berörda av hans undervisning, eller att de blivit föremål för helande av något slag. Jublet ville inte tystna. De hade varit med om övernaturliga saker där Jesus uppväckt döda, helat sjuka, botat blinda och lama. 


Den religiösa eliten försökte tysta folkmassan som följde Jesus in i Jerusalem under ett öronbedövande jubelrop. De uppmanade Jesus att säga till folkmassan att sluta med sin lovsång. Jesu svarade de religiösa ledarna; ”Om de tiger kommer stenarna att ropa.”

 

Mitt i att världen befinner sig i en pandemi som verkar svårstoppad så finns det ändå hopp för mänskligheten, det finns möjlighet till försoning, upprättelse och helande. Jesus går fortfarande omkring i vår värld och gör under.

För mig är det största av alla under när en människa beslutar sig för att följa Jesus. Att få vara med och följa en människa från hopplöshet, skam, oro och tvivel, till en sann övertygelse om att Jesus Kristus lever. Det är bland det största jag får vara med om som präst. Då är det inte svårt att sjunga med i jubelkören. Även mitt i den värsta uppförsbacken, som i denna  pandemi, som för många gör det extra tungt att leva, så lovsjunger Guds församling ändå sin Herre och frälsare.                                                                        

 

För min egen del tackar jag Gud för att jag får se min hustrus förnöjsamma ansikte när hon fortfarande kan få fira kanelbullens dag.

 

Allt gott och en skön helg önskar jag dig.

Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved