Tacksägelse

Andakter

Tacksägelsedagen

Lovsång

 

”Här pappa ska du få en burk äppelmos från vårt alldeles egna äppelträd!” Dotterns glädje och stolthet över äppelmos burken syntes väldigt tydligt när hon överräckte den hemmaodlade och hemma gjorda äppelmoset i mina händer. Äppelträdet planterade de för ett par år sedan och detta året fick de så mycket frukt att det räckte både till mos och äppelkaka.


Dottern och mågen har förvandlat sin trädgård till en liten miniatyr lustgård med massor av grönsaker och frukter, men även en hel del olika sorters blommor. Min saligt hädangångna mor hade säkerligen glatt sig att få gå runt i deras trädgård eftersom hennes stora intresse var odlingar av olika slag. Det känns som om min mellan dotter fått ärva någon sorts odlings gen från sin farmor.  


Jag var och predikade i EFS Luleå för ett par söndagar sedan. Där ställde de upp ett bord med godsaker från medlemmarnas trädgårdsland. Där såldes både grönsaker men också bröd. Förr var det ganska vanligt med missionsauktioner i bönhus och kyrka den här tiden på året. Då auktionerades det ut potatissäckar, rotfrukter och hemstickade tröjor och vantar. Allt för att samla in så mycket pengar som möjligt till missionen och också synligöra sin tacksamhet till Gud för årets skörd.


Tacksägelsedagen var tidigare den fjärde böndagen i Svenska kyrkan, och firas andra söndagen i oktober. Tacksägelsedagen i USA – Thanksgiving – är en mycket stor helg i USA där man strävar att försöka komma hem till sin släkt för att bara sitta ner till bords tillsammans med dom man älskar. För en Amerikan är den helgen nästan lika stor som Julhelgen.

 

Söndagens texter handlar om, tacksägelse och lovsång. I texten möter vi Jesus när han botar många lama, blinda, lytta och stumma. Det står att folket häpnade och att de prisade Israels Gud. De hade mött honom som hela lagen och profeterna talade om.


Det står att folket bar fram sjuka och behövande. Det nämns inga namn, det står bara DE. Jag har funderat på vilka var DE? Det står också ”och många andra”, som bars fram till Jesus. Hur har du det som läser det här? Tillhör du dessa DE eller de många andra? Det fina med dessa DE är att de burit fram alla till Jesus. De nämns inte vid namn utan de talas om en folkskara och i denna folkskara fanns dessa DE. De hade gjort det finaste man kan göra, de hade burit fram de sjuka och behövande till Jesus. Av deras handling föds det en lovsång bland hela folkhopen, de prisade Israels Gud över vad de fått se och uppleva. Tänk att du får vara en av dessa DE, som bär fram människor till Jesus. Ditt och mitt bönearbete för våra barn och barnbarn, för släkten och vännerna kanske inte någon vet om. Men vi får i vår kammare bära fram alla dessa som vi älskar och som Gud påminner oss om, vi får bära dem fram till honom som vet, kan och förstår.


Liksom missionsvännerna genom tiderna burit fram frukterna av sommarens skörd till en tacksägelse gåva i våra kyrkor och bönhus får du och jag bära fram dessa som vi älskar inför Guds tron.


En skön helg önskar jag dig.

Allt gott

Gösta Degerman