Tacksägelse

EFS Svensbyn


Andakter

Tacksägelsedagen

Lovsång


”Passupp nu, det finns Renar i närheten!” De varnande orden kom från hustrun under en av våra många bilfärder till Umeå. Hon hade observerat svarta sopsäckar som var fastsatta på några vägrenspinnar. Mycket riktigt lite längre fram möttes vi av medtrafikanter som blinkade varnande med sina hellysen eftersom Renar fanns i anslutning till vägen vi färdades på.

 

Vid den här tiden på året brukar Samebyarna frakta ner sina renar till vinterbetet vid våra kuster.      I mina forna hemtrakter, Tavelsjö och Vindel området, där brukar jag få möta mindre Renhjordar vid mina besök. För mig är mötet med Renarna lite exotiskt eftersom jag inte så ofta annars får möjlighet att träffa på dessa hjortdjur. Jag har stor beundran och respekt för alla Samer som arbetar med renskötsel. Det är ett fritt, men ack så ansträngande arbete att hålla koll på renhjordarna.


För ett par veckor sedan åkte jag och några bönevänner upp till Lannavara Kyrka, inte alltför långt, med norrländskt mått mätt, från Kiruna. Vi deltog i en minnesgudstjänst omkring Lapska Missionens vänner som prinsessan Eugenia en gång under 1800 talet var med och startade.        


Från Gotland, och prinsessans sommarhem Fridhem, deltog Helena Emilsson med en intressant skildring om Prinsessans engagemang för fattiga, och då även för Samernas väl och ve. Vi fick ta del av 1800 talets väckelsehistoria där Lannavara Kyrka var en viktig del.                                         


Jag fick också smärtsamt höra om Samernas lidande historia, och hur staten tillsamans med kyrkan ofta gått hand i hand med den Nazi-tysklandslika rasdiskriminering som Samerna utsattes för.


Men vi fick också tillfälle att sjunga lovsång, både i Lars Levi Læstadius hem i Karesuando, i Kiruna kyrka, i Vittangi kyrka, i Frälsningsarméns lokal, i Övre Sopporo och förstås i Lannavara kyrka. Lovsången till Jesus den tog vi med oss dit vi åkte. Det blev många olika möten där jag fick en liten aning om hur det var att leva som Same, under förföljelse och förnedring. Jag fick också ta del av glädjen hur Samer tagit emot Jesus och hur deras liv förvandlats.


Helgens texter handlar om lovsång. När vi läser vår bibel upptäcker vi att apostlarna var i lovsång även när de var förföljda och misshandlade av staten och den fromma eliten.


I apostlagärningarna 16 kan vi läsa om hur Paulus och hans kompanjon Silas hade pryglats och satt i fängelse. Mitt i allt lidande står det att de bad och sjöng lovsånger. Paulus skriver också om att hans tjänst var behäftad med lidande, men mitt i detta uppmuntrar han församlingarna att lovsjunga Gud som i allt, ändå är trofast.


Det är också en erfarenhet jag har i mitt kristusliv, att när  jag möts av förföljelser, sarkasm, verbala insinuationer och påhopp, då är lovsången en viktig del för mig att vända blicken bort från elakheterna, och istället sätta blicken, och hoppet till honom som genomlidit allt det onda för min skull.


Att lovsjunga Jesus som min Herre och Frälsare, det är något av mitt livselixir.

 

En skön helg och allt gott önskar jag dig.

Gösta Degerman

 

Copyright © All Rights Reserved