tack

Andakter

Tacksägelsedagen

Lovsång


Halleluja Moment, blev ett begrepp genom Kishti Tomita i Idol-juryn när hon lyssnade till en skickligt genomförd sångpresentation. Halleluja Moment är ett utryck när vi är med om något riktigt stort, när himlen öppnar sig, när orden inte räcker till. Hustrun uttryckte sig på ett liknande sätt när hon för några veckor sedan fick flera liter blåbär och lingon av en god vän.


Hustruns Halleluja moment är när hon får baka sin älskade blåbärsbulle. Den fjärde oktober firades Kanelbullens dag, det är en stor dag för henne, men när ögonen riktigt lyser av glädje och tacksamhet, det är när hon sitter med kniv och gaffel framför en ugnsvarm blåbärsbulle. Ögonen glittrar av entusiasm, läpparna och tänderna är blå av bären. Just då är ingenting viktigare än blåbärsbullen framför henne.


När jag påpekar för henne om blåbärsfärgen på hennes läppar får jag bara ett brett blåbärsleende tillbaka. Hela hennes kroppsspråk talar om för mig att just nu, i den här stunden, är hon bara så oerhört glad och tacksam.


Tacksamhet och lovsång är helgens tema. Där möter vi i texterna tio personer som har drabbats av  en av dåtidens värsta sjukdomar. När man läser om hur spetälskan som farsot drabbade landet och hur landets ledande personer bestämde hur man skulle komma tillrätta med denna sjukdom ser jag likheter med hur vi i Sverige och övriga världen har hanterat covid 19 pandemin. De spetälska fick flytta ut ur staden, och sitt social sammanhang, och när de var ute på byn fick de ropa, ”Oren, oren för at smittan inte skulle föras vidare. Det handlande alltså om social distans.


Nu har Sverige öppnat upp för möjligheten att få träffas igen. Glädjen verkar vara stor bland alla sorters föreningar, kyrkor och eventbolag. Äntligen kan svenska folket få träffas igen som vanligt, fast med en uppmaning att fortsättningsvis vara noga med avstånd, handtvätt, och vid olika symtom vara extra försiktig.


Alla de tio spetälska i texten blev helade av Jesus, men bara en kom tillbaka för att tala om att detta var hans Halleluja moment.  Det står att den spetälske föll ner inför Jesu fötter och med hög röst prisade han Gud.


Tänk om denne friskförklarade man fick bli en förebild, om hur vi som kyrka, skulle våga visa vår hyllning till Livets Herre.


Det står att mannen prisade Gud med  Hög Röst. Är det något som den kristna kyrkan i Sverige skulle ta efter?


”Blev inte alla tio rena”? Frågade sig Jesus när den ensamme manen kom för att ge Gud sin hyllning. Var är alla de andra? Är det inte ett budskap till den kristna kyrkan i dag? Var är ni? Varför är ni så tysta? Blev ni inte alla förlåtna?


Vi bär på det mest fantastiska budskapet och nyheten i världshistorien, att vägen till Gud är öppen, borde det inte höras i vårt samhälle i dag? En dag ska lovsången ljuda stark som ett dånande vattenfall, seger jublet i himlen ska aldrig ta slut.

 

Min hustrus Halleluja Moment när hon åt sin blåbärsbulle gav mig inspiration till att skriva den här krönikan om att vara tacksam, glad och ödmjuk över det lilla i livet.


Nu får vi alla ett litet Halleluja Moment när restriktionerna lättas och vi kan ses som vanligt igen.

 

En skön helg önskar jag dig.

Allt gott

Gösta Degerman