Sep

Andakter

Septuagesima

Nåd och tjänst

 

”Pappa jag vill också följa med!” Det var fem årige Albin som vädjade till min son om att få följa med honom och farfar för en liten biltur och demonstration av hans pappas nyinköpta extra ljus. Sonen hade turen att kunna köpa tre nya ledlampor för halva priset. Nu satt dom fastmonterade på hans svarta Toyota.

 

Förra helgen var vi nere till Umeå och Röbäck för att för första gången på flera månader träffa vår sons familj. Längtan var stor både för farfar och farmor, men också från barnbarnens sida  att få träffas fysiskt. Det blev ett litet försiktigt kramkalas när vi kom in genom dörrarna. Vi hade setts flera gånger i veckan via telefonens FaceTime men det är ju lite annorlunda att få sitta och hålla om varandra. Det kändes som en stor ynnest att vi äntligen fick träffas.

Ute på någon av Röbäcks byvägar med sonens Toyota fick jag en liten AHA upplevelse när grabben slog på hellyset. ”Pappa vad bra det lyser,” sa lilla Albin stolt. Det blev som dagsljus, jag har också tre extra ljus på min bil, men mitt ljus är i jämförelse som tre stycken ficklampor. Det var en extremt stor skillnad på ljusstyrkan.

Förra veckan skrev jag om uppfinnaren Gustav Dalén och hans fyrljus som räddat många fartyg från att gå på grund. Ljuset var det som vägledde fartygen och ljuset från min sons ledlampor kommer att vägleda och hjälpa honom och hans familj när de är ute och kör i mörkret.

 

Den kommande söndagens texter talar till oss om nåd och tjänst.

Paulus skriver i en av texterna att; ”Gud kan vittna om att jag längtar efter er alla med Kristi Jesu ömhet.”

När bibeln talar om Guds längtande närvaro och hans ankomst, då talas det om att har kommit, att han är här just nu, han är nära, och att han ska komma tillbaka en dag. Det handlar om ett perfektum, ett presens och ett futurum, om vi ska försöka brösta oss med svensk grammatik.         Att leva ut vår tro såsom den beskrivs i Guds ord det förändrar hela vår världsbild. Att tänka att Gud har kommit att Gud är nära och att Gud ska komma igen. Vet du att han är närvarade i hela din och min historia.

Han är den som kan lysa upp din och min livsväg, bibeln säger; ”Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.”  När vi upptäcker Guds nåd då går ljuset upp i våra hjärtan. Då förvandlas våra åsikter till insikter. Helt plötsligt lyses vägen upp för oss och vi ser klart. Guds nåd i Jesus förvandlar vårt sinne, vi blir upplysta, vi ser, vi upptäcker, vi börjar förstå, att Gud har kommit till oss, att Gud är nära närmare än vad vi någonsin har förstått, och att han ska komma igen en dag för att vi ska få uppleva det sanna och äkta ljuset som strålar från hans ansikte.  

Paulus skrev att han längtade efter församlingen, jag och min hustru längtade efter våra barbarn, och jag vet att Gud längtar efter dig och mig. Nåden föder en längtan i oss att vilja föra vidare det vi själva fått se och upplevt. Nåden föder ett liv i tjänst. Vi vill att andra ska få ta del av det ljus som vi själva fått ta del av.                                                    

”Pappa jag vill också följa med,” sa lille Albin. Han ville följa med farfar och sin pappa för att se det starka ljus som sonens extraljus gav. Det var ju inte svårt att låta honom följa med. Han ville och fick komma med. Vi åkte de 22 milen ner till våra barnbarn för att få uppleva deras närhet. De behövde inte göra något för att vi skulle bli nöjda, de behövde bara var där i vår närhet. Vår längtan blev stillad av ljuset från deras leende ansikten. Sådan är Gud, han längtar efter oss full av ömhet.

 

En skön helg önskar jag dig.

Allt gott

Gösta Degerman