sönd för doms

Andakter

Söndagen före domsöndagen

Vaksamhet och väntan

 

På tisdagseftermiddagen den 2 november 2021 tog förbundskaptenen Janne Andersson ut sin trupp inför VM kvalmatcherna i november mot Georgien och Spanien. Det är också spikat att Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i det Svenska landslaget. ”Zlatans otroliga målfarlighet är bra att ha med sig i truppen” menar Janne Andersson. Det är motivet och orsaken till att den fyrtioåriga stjärnspelaren är uttagen.


Janne  har haft täta kontakter med Zlatan och via telefonen har han meddelat sin återkomst till det Svenska landslaget.


Helgens texter handlar om att vara vaksam och väntande på att Jesus ska komma igen. Jesus kommer inte att ringa och meddela när han kommer, utan det kommer att ske när vi minst anar det. 


När jag läser texterna förstår jag, att Jesus menar, att vi inte ska vara ögontjänare utan att vi ständigt ska vara beredda att han ska komma. Texterna talar om tio unga flickor som är på väg till ett bröllop och hur de väntar på att brudgummen ska komma. Men bara fem av dem hade förberett sig för den stora festen. Alla tio somnade, till det yttre kunde man inte se någon skillnad, men när ropet ljöd att brudgummen var å färde, då var det fem stycken som inte var beredd att möta honom.


Janne Andersson hade en presskonferens den 2 november 2021. Varifrån är det datumet hämtat? Varför skriver vi 2021?  Jo nästan hela världens tidsberäkningar baseras på en historisk händelse  i en liten stad i Israel. Tideräkningen baseras på Jesus födelse. Vår förbundskapten i fotboll måste basera sin tideräkning, sitt liv, på en historiks födelsedag som skedde för över tvåtusen år sedan. Likaväl måste du och jag göra det samma. Det handlar alltså om något som skett i historien, som nästa hela världen måste förhålla sig till.


En annan historisk händelse som kommer att ske, det är att denne Jesus, han ska komma tillbaka. Det blir inte som med Zlatan att han ringer och meddelar sin ankomst, utan i ett nu ska det ske, säger vår bibel.


Det är så lätt att tidens omsorger får oss att prioritera fel. Att vi vänder oss bort från det som är det viktigaste, nämligen att ha frid med Gud. När vår blick och vårt intresse vänds ifrån gemenskapen med Gud, då dräneras vi på kraften och vi tappar orienteringen. Risken är att vi hamnar i andligt mörker, därför behöver vi hjälp, att varje dag orientera oss mot det som är vårt mål.


 ”Du missar 100% av alla de skott som du inte skjuter.” Det sa hockeyspelaren Wayne Gretzky. En mycket enkel ekvation eller tanke. Man måste skjuta för att det ska kunna bli mål.                


Zlatan är en av världens bästa fotbollspelare och målskytt av rang. Han tvekar inte att skjuta när han är i närheten av målet.


Jag tror att ditt mål är det samma som mitt mål att en dag få komma med i den stora bröllopsfesten som Jesus har inbjudit oss till. Detta historiska datum och tid det vet vi ingenting om, men vet du, jag har något helt underbart att berätta för dig, festsalen är dukad, brudgummen längtar, bröllopskläderna är iordningställda, änglakören väntar att du ska inta din plats i den himmelska kören.                                                                                                                                                   

Våga skjuta, våga säga ja till den inbjudan du fått. I bröllopsinbjudan står det; OSA, om svar anhålles. Jesus längtar efter ditt svar.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman