sönd e tretton

Andakter

Första söndagen efter trettondagen

Jesu dop

 

Varje dag föds flickor in i förtryck och orättvisor. Det kan vi inte acceptera. Flickor ska aldrig nekas, kränkas, hotas, utnyttjas eller tvingas – bara för att de är flickor. Så skrev svenska kyrkan på sin hemsida för några år sedan över rubriken ”En flicka är född”.


I foldrar från Svenska kyrkans mission berättas det om flickor som föds till ett liv i förtryck och orättvisor. Där står det att läsa. - Vi kan aldrig acceptera att flickor föds in i förtryck och orättvisor – bara för att de är flickor. Att fattigdom och normer gör att flickor får sämre möjligheter till utbildning, sjukvård eller försörjning. Att de utsätts för sexuellt våld, tvångsgifte eller könsstympning.
Nobels fredspris 2018 gick till två personer som kämpat mot sexuellt våld i krig och konflikt.


Gynekologen  Denis Mukwege, från Kongo, delade priset med  Nadia Murad som suttit fånge hos IS och berättat om sina fasansfulla upplevelser hos terrorgruppen.


– Hjälp mitt folk. Frita våra flickor, utplåna terroristerna, sa Nadia Murad. Tjugofem år gammal är hon den näst yngsta personen som fått ta emot fredspriset.


Läkaren Denis Mukwege, 63, har ägnat en stor del av sitt liv åt att hjälpa offer för sexuellt våld i Kongo.  Mukwege och hans team har behandlat tiotusentals kvinnor, barn, även spädbarn, som utsatts för våldtäkt.


Helgens gammaltestamentliga text handlar om hur Farao befaller att alla gossebarn ska dödas. Men hur barnmorskorna trotsar Faraos lagar och i stället räddar alla gossebarnen. Ett av dem; Mose, läggs i en korg av flätad papyrusgräs, tätad av beck och tjära. Han sätts i floden Nilen där så småningom Faraos dotter hittar honom och tar honom till sig. Mose blev räddad genom vattnet och kungens dotter. Han blev adopterad in i den kungliga släktet.


I evangelietexten är det Jesus som döps i vatten. Han döps vid jordens lägsta punkt, där hörs rösten från tronsalen över honom. ”Du är min älskade son, du är den utvalde.”


Här startar Jesu kamp för oss alla. Jesus och alla som stod där fick höra rösten från den himmelska tronsalen, ”Du är min älskade son”.


Många är de söner och döttrar runt om i Sverige och i vår värld som får uppleva hemskheter i sin närhet liknande det Denis Mukwege och Naida Murad har upplevt.


Mose och Jesus fick uppleva hemskheter på olika sätt men det Jesus gör i sitt dop är att han går in under hela världens sjuka beteenden. Han går in under ett freds uppdrag för att skapa fred och frid mellan människan och Gud. Han döps in under ett dop han helst av allt skulle vilja undslippa. Han säger i Lukas 12:50 ”Jag har ett dop som jag måste döpas med, och jag våndas innan det är över”.


Våndan blir stor när  han svettas blod i Getsemane, strax innan han blir bortförd till den smärtsamma korsfästelsen. Mitt i denna ångest och vånda säger han till sin Fader. ”Inte som jag vill utan som du vill”.


På grund av detta hörs ropet från tronsalen över ditt och mitt liv ”Denne är min älskade dotter/son”.Vi har blivit adopterade in i det kungliga släktet, han som är universums Herre har plockat upp oss och tagit oss in i sin famn. Vi är barn till kungarnas kung.


En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman