Sön före domssönd

EFS Svensbyn


Andakter

Söndagen före domsöndagen

Vaksamhet och väntan

”Du måste komma och hjälpa mig med bilen igen. Den är helt död!” Det var hustrun som ringde för andra gången under samma vecka. Hon hade glömt att stänga av lyset på vår nyinköpta gammelbil. I de allra flesta moderna bilar finns det ett larm som talar om du glömt lyset på eller att den stänger av sig själv.

Men den här gamla bilen har ingen sådan finnes, därför har hustrun, men även jag, glömt lyset på, och då har strömmen tagit slut i batteriet. Ett par extra långa startkablar inköptes för att vara på den säkra sidan om vi än en gång skulle behöva starthjälp. Bilen köptes för att vi skulle kunna bistå svärmor, nu när hon flyttat upp igen ifrån västkusten. Hon har nyss fyllt nittio år och är i behov av en del extra hjälp från oss, därav behovet av en extra bil. Den har blivit lite av en trygghetsförsäkring för svärmor. Men vi är lite ambivalenta i detta eftersom vi känner oss lite otrygga när vi ska till att starta bilen. Varje gång ställer vi oss frågan, kommer den att gå igång eller måste vi plocka fram startkablarna igen?

Som en påminnelse har hustrun klistrat fast en gul lapp mitt på ratten där hon har skrivit med stora bokstäver, LYSET.


Bilden av startkablar har jag använt tidigare i den här krönikan och då gällde det jordfel i bilen. Ett jordfel är väldigt svår att upptäcka, därför att den smyger ut kraft från bilens batteri. Oftast upptäcker man det först när ingenting fungerar längre.


Jag hoppas du förstår mig när jag försöker använda batteri och startkablar som en liknelse över våra liv. Hur har du det? Har du tappat kraften i ditt liv? Är det så att kraften bara har runnit ur dig?  Är det så att ingenting fungerar längre som det borde?


När man som bilägare står där med tomt batteri, är det underbart när någon kommer med startkablar och kopplar dessa till sitt eget batteri, då överförs det kraft från ett batteri till ett annat. Så kan det ibland vara i våra liv, att vi behöver någon vän som kommer med, bildligt talat, med sina startkablar och ett friskt batteri, för att vi ska få hjälp, till att orka med vår vardag.


Helgens texter handlar om att vara vaksam och väntande på att Jesus ska komma igen. Jesus berättar i en av evangelietexterna om tio unga flickor som väntar på brudgummen. Fem av dem får slut olja i sina facklor och de slocknar. Genom att de försummat att hålla koll på oljenivån i sin fackla, missar de brudgummens ankomst.


Det är så lätt att tidens omsorger får oss att prioritera fel. Att vi vänder oss bort från det som är det viktigaste, nämligen att ha frid med Gud. När vår blick och vårt intresse vänds ifrån gemenskapen med Gud, då dräneras vi på kraften och vi tappar orienteringen. Risken är att vi hamnar i andligt mörker, därför behöver vi hjälp, att varje dag se om vårt ”andliga batteri”, så att det inte uppstår energi förlust. Den kristna kyrkan kallar det för, den dagliga omvändelsen.

Jesus vill ladda oss med den himmelska kraften genom sin helige Ande. Han har liksom satt en självlysande påminnelselapp över vår livsväg där det står, ”LYSET”.                                            


Jesus är Guds ljus till världen. Vid dop Gudstjänsten överräcker jag ett ljus till dopfamiljen med ett Jesus citat. ” Jag är världens ljus, den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.”När vi ser över våra andliga batterier då förvandlas våra åsikter till insikter om att Jesus är enda vägen till Guds himmel.


När Gud själv kommer med sin Ande, och lyser upp vår tillvaro, då upptäcker vi, att det Gud vill ha det är våra hjärtan, och att den kristna tron är inte prestation, utan att det är en härlig vila i det Jesus redan har gjort för oss. I denna vila kan vi med tillförsikt vänta och vaka på att Jesus ska komma.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved