s före pingst

EFS Svensbyn


Andakter

Söndagen före pingst

Hjälparen kommer

 

”Har du sett? När jag vrider av ugnen då slocknar ljuset i vardagsrummet!” Det var hustrun som gjorde upptäckten att det var något galet med strömmen i vår lägenhet. Hon skrattade så hon nästan grät när hon upptäckte att hon kunde styra mitt TV tittande från spisen. Vi undersökte tillsammans vad som kunde vara fel. Jag drog ut kontakten från spisen undersökte proppskåpet och konstaterade att en fas förmodligen hade gått.


Det här hände under söndagskvällen därför fick vi vänta till måndagmorgonen innan felet kunde avhjälpas av vår vaktmästare. Tänk så tokigt det kan gå med strömvirvlarna i våra elledningar när allt inte följer gängse ordning.

Underligt är det också med att våren och värmen som låter vänta på sig. Vi har sett en spindel, mygga och en fluga, men någon vårfjäril har inte uppenbarat sig.

När jag skriver påminns jag om en berättelse som finns i en av mina konfirmandledarhandböcker som handlar om en fjäril.


Där berättas det om, hur en man, hittade en kokong, där en fjäril nyss hade påbörjat sin mödosamma kamp för att ta sig lös. Han tänkte att hans kulle hjälpa livet lite på traven så han klippte försiktigt bort kokongen och fjärilen blev fri från det hon kämpade med. Det märkliga sker inför mannens ögon att det han trodde skulle bli till befrielse blev till den fjärilens död.


Vad manen inte hade förstått var att kampen i kokongen behövdes för att fjärilens vingar skulle växa sig starka så att den kunde lyfta och flyga när den äntligen blev fri.


Det jag tänker omkring denna lilla berättelse om livet, det är, att vi vill  oftast leva vårt liv  utan några svårigheter. För oss var den lilla bagatellen att vara utan ström ett besvärligt avbrott i vår annars så väl fungerande livscykel. Men ett liv utan motgångar skulle inte göra oss starka. Vi behöver kampen och motgången i livet, för den gör oss starka.


Det vi får i tron på Gud och umgänget med honom är en grundtrygghet som hjälper oss i alla livets förhållanden. I detta livet har vi fått en hjälpare, den Helige Ande, som vill hjälpa oss igenom i allt det vi möter. Han hjälper oss loss, ut i full frihet, vid den rätta tidpunkten, som är i Guds tid.  

     

Han är en Guds strömvirvel, som oftast är lite svår att diagnostisera, och han kan göra de mest förunderliga saker för att vi ska lyfta blicken bort från oss själva för att istället se på livet som han hade tänkt. Den Helige Ande är den som kommer till oss och hjälper oss när våra livsbatterier är tömnda på kraft. Då kommer han med sina startkablar och ger oss livsströmmen från Jesus rakt in i våra liv.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved