Söndagen före doms

EFS Svensbyn


Andakter

SÖNDAGEN FÖRE DOMSÖNDAGEN

Vaksamhet och väntan


Grattis Björklöven till den succéartade inledningen på säsongen. En stor del av framgången tillskrivs lövens målvakt, Joe Cannata, han anses vara seriens bäste målvakt, i varje fall tycker hockeyexperten Harald Lückner detta. Jag har genom åren följt Björklövens upp- och nergångar i den näst högsta serien på avstånd, eftersom Piteå har varit min hemadress i ca trettiofem år. Nu gläds jag över att snart få se de grönvita krigarna i elitserien. Åtminstone är det min förhoppning att det ska ske.   

                             

Här i Piteå finns det en rivalitet mellan att vara Luleå- eller Skellefteåsupporter. För mig har det varit enkelt att slippa ifrån den rivaliteten genom att säga att jag håller på Björklöven. Är det fegt att inte ta ställning för något av lagen? Nej det är det inte eftersom mitt hjärta finns i min hemstad Umeå. I början på sjuttiotalet sponsrade Svenska kyrkan i Umeå hockeyn genom att betala för en annonsplats på ismaskinen som spolade och skrapade hockey rinken. Texten på ismaskinen löd; ”Livet har två mål. Ett är Gud.”

 

Världens bäste hockeyspelare genom alla tider är enligt min mening Wayne Gretzky. Han har sagt i ett sammanhang att, ”Du missar 100% av alla de skott som du inte skjuter.” En mycket enkel ekvation eller tanke. Man måste skjuta för att det ska kunna bli mål.


Vaksamhet och väntan är temat för söndagens texter. Det handlar om att leva i förväntan om att Jesus snart ska komma igen. Min känsla är att många människor, när det gäller den kristna tron, lever som om att de är på en hockeymatch, de står på sidan om och är iakttagare.


De är som hockeyspelaren eller fotbollspelaren som aldrig skjuter. De står på sidan om och deltar inte direkt i spelet framför mål. De vågar inte skjuta, tänk om det blir fel! De tar sig igenom livet fylld av rädslor för att man är fel, eller att man gör fel.


Förstår du vad det är jag försöker säga? Vill du ha ett rikt liv med Jesus måste du försöka att skjuta någon gång. Alltså ta ställning för livet med Gud. Livet med Jesus är ett dynamiskt liv där vi i vardagen lever ut vårt kristna liv.


Livet med Jesus är inte religion utan det är en relation. Livet med honom är inte organisation utan det är en form av organism, något levande. Jesuslivet är levande och dynamiskt, det är inte åsikter utan en insikt om att Jesus har öppnat den levande vägen till Gud. När vi ändå använder bilden av en hockeymatch, då kan vi se Jesus som målvakten som stoppar alla den ondes brinnande pilar.


Helgens texter säger till oss att vi ska vara vaksamma och väntande. Vi ska hålla upp vårt försvar som Paulus skriver om i Efesierbrevet 6:13-17. ”Ta på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens lömska attacker. Det är ju inte människor vi strider mot, utan mot härskare och makter, mot mörkrets världshärskare och mot onda andemakter i himlarymden.


Ta därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot när ni attackeras av ondskan, och behålla era ställningar när ni fullföljt allt. Stå alltså fasta! Spänn på er sanningen som ett bälte och rättfärdigheten som en bröstsköld. Sätt som skor på era fötter den beredskap som evangeliet om fred ger. Håll alltid trons sköld framför er, för med den kan ni släcka den ondes alla brinnande pilar. Ta emot frälsningens hjälm och Andens svärd, som är Guds ord.”


Livets största mål är Gud.


En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved