pingst

EFS Svensbyn


Andakter

Pingstdagen

Den Helige Ande

 

Snart är sommaren här på riktigt. Våren har varit kall och långdragen men nu spricker björkens löv och häggen blommar snart och vi kan insupa en härlig doft av sommar. Fåglarna spelar sina serenader och bygger sina bon. Det doftar från markerna och vi känner i hela vår kropp att nytt liv är på gång.

Den här tiden på året väcks gubben Degerman till liv. Då vill jag så fort som möjligt ta mig ut till stugan för att bygga bryggor och såga ved, laga någon altan och måla stugorna.

 

Under vintersäsongen har jag som björnen, gått i ide. Det händer inte så mycket omkring gubben vid den tiden på året. Jag är ganska lik gubbarna på västkusten som jag mötte under de två åren vi bodde där. Under året såg man inte till de gammal fiskarna mer än att man hälsade på dom där de satt utanför affären eller nere vid hamnen. Många av dem var märkta av livet ute till sjöss. De gick med kryckor och käppar, men som i ett trollslag när hösten kom, och det var dags för kräftfisket, då åkte dessa gubbar ut med sina båtar och som i ett under verkade de ha blivit kvitt alla sina krämpor.

 

Något liknande är det med mig och stugan. Gubben Degermans annars så sargade kropp, helt plötsligt spritter den av liv. Jag skulle kunna sjunga med Lasse Berghagen i hans sång, ”Ja det va' en kväll i juni” där han skriver, ”Plötsligt spratt de´ till i gubben, han blev ung och han blev fri, då när sommarn e' som bäst.”

Vi har köpt några solpaneler till stugan eftersom vi saknar  el på ön. Att dra fram el till stugan skulle kosta oss flera hundra tusen kronor, därför har vi valt att satsa på solpaneler. Att ta kraften uppifrån är ju något som Hasse Alfredsson hade som en monolog för många år sedan. Solel är ju ett klimatsmart och ett mycket billigare alternativ för oss.


Visserligen har vi blivit tvungna att köpa olika tolvvolts batterier, lampor, pumpar och dylikt, men det är i sammanhanget en väldigt liten investering. 

 

Till helgen firar den kristna kyrkan sin födelsedag. Vi brukar säga att pingstdagen är den dagen då kyrkan föddes. Jesus sa till sina lärjungar att de skulle bli beklädda med kraft när den Helige Ande skulle komma över dem. Något helt nytt hände med de skrämda lärjungarna när den Helige Ande kom över dem. De fick ett nytt sätt att tänka, känna och agera.


 Det som Jesus talat med dem om förut, det blev levande. Det hände något med dessa första kristna när den Helige Ande fick kontrollen över dem.

 

När jag som tjugoåring fick mitt första möte med Anden, då förvandlades, märkligt nog, allt det jag såg, kände, luktade, och smakade, till något nytt. Det var inte något nytt, men det blev nytt för mig. Naturen, blommorna, lukterna allt fick en himmelsk närvaro.


 Det var som en helt ny värld öppnade sig för mig när den helige Ande fick grepp över mig. Liknelsen med mig och stugvistelsen som jag ovan har försökt att beskriva, den är inte så haltande i detta sammanhang. Allt är som vanligt ute på ön, men ändå, när jag slår på strömmen till våra lampor då påminns jag om den helige Ande, att kraften kommer från ovan. Solens ljus omvandlar sin strålar till elenergi när de träffar solpanelen.


Den Helige Ande är Guds ljus som träffar våra hjärtan och omvandlar denna beröring till livsenergi. Det blir en sorts rörelse energi inåt mot oss själva, utåt mot våra medmänniskor och uppåt mot Gud själv.

 

En skön Pingst helg önskar jag dig

Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved