Pingst

Andakter

Pingstdagen

Den Helige Ande

 

Ett stort rökmoln kom ifrån vår kolgrill utanför vår lägenhet. Jag försökte att få lite fyr i kolen som legat ute hela vintern i en plastpåse bakom vår husvägg. Mitt försök till att visa mig på styva  linan som grillkock blev inte som jag hade tänkt mig. Kolen hade svårt att börja brinna och jag satsade på att spruta på lite mer av tändvätska med den påföljden att rökmolnet bara blev större.

 

Hustrun uppmanade mig att flytta på kolgrillen längre bort från huset. Grannarna var inte heller så glada över mitt tilltag. Röklukten drog in genom friskluftsventilerna och fyllde hela huset med grilloset, mitt försök till att imponera med mina grill kunskaper föll pladask till marken. Min kära hustru har ibland en ängels tålamod med mig, när jag dukade fram mitt grillprojekt på köksbordet och väntade på ett smakomdöme från hustrun sa hon, ”Jaha det smakade intressant detta.”


Ute vid vår stuga där grillas det väldigt ofta men då är det mina vuxna barn och deras gemåler som brukar stå för grillningen. Det blir oftast perfekt grillat, inte som mitt tafatta försök där köttet blev torrare än ett hårdbröd. Jag har skrivit förut om mina försök att laga mat som TV kockarna men oftast har resultatet blivit ett misslyckande.

 

En stormvind uppfyllde hela huset där lärjungarna befann sig, berättar pingsthelgens texter.


Vi brukar säga att pingstdagen är den dagen då kyrkan föddes. Jesus sa till sina lärjungar att de skulle bli beklädda med kraft när den Helige Ande skulle komma över dem. Något helt nytt hände med de skrämda lärjungarna när den Helige Ande kom över dem. De fick ett nytt sätt att tänka, känna och agera.


 Det som Jesus talat med dem om förut, det blev levande. Det hände något med dessa första kristna när den Helige Ande fick kontrollen över dem.


Helt plötsligt kunde de tala språk som de inte förut kunde, alla som skyndade sig till platsen där lärjungarna var upplevde något de aldrig tidigare upplevat. Marken skakade det hördes ett dån och tungor av eld kom över lärjungarna, och alla hörde sitt eget språk talas. 3000 personer kom till tro den dagen berättas det i texterna.

Det var ett jättemirakel som skedde där i Jerusalem.

 

 ”Livet är som en påse, den är tom om man inte fyller den med något.” Det sa komikern och författaren Hasse Alfredsson i en monolog om pastor Janson. Alldeles ypperligt träffsäkert sätt att se på helgens texter.

Den Helige Ande vill fylla varje längtande hjärta med sig själv. Anden är Jesu Kristi Ande, en av samma sort som han, en Ande som skulle bli till vår hjälp i våra tafatta försök, att berätta om världens största och viktigaste händelse.

 

Mitt tafatta försök att vara grillkock förlorades i ett kraftigt rökmoln och eld i en vidbränd stek. Jag hämtade inte hjälpen från hustrun utan jag betedde mig som en treåring, ”Jag kan själv.”

 

Mitt i dina och mina tafatta försök att presentera Jesus för världen och berätta om världens största och viktigaste händelse, i detta vill Anden komma till vår hjälp. 


Den Helige Ande vill fylla ditt och mitt längtande hjärta med sig själv. Anden är Jesu Kristi Ande.


Visst vill du hämta hjälpen ovanifrån, han den Helige Ande kan fylla alla dina behov.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman