Påskdagen

EFS Svensbyn


Andakter

Påsk dagen

Kristus är uppstånden

” Nu håller ni er i skinnet och ser till att ni håller er borta från alla slags folksamlingar!” Det var sonen och hans hustru som var lite upprörda när de fått höra att vi fortfarande arbetade med olika projekt. ”Ni vill väl inte att era barnbarn ska mista sina mor och farföräldrar?”


Argumenten var många och upprördheten ökade alltefter vi försökt lugna dem med att vi följde folkhäslomyndighetens råd i alla lägen.


Jag gissar att många som läser denna krönika känner igen sig i vår sons och sonhustruns försök att få sina åldrande föräldrar att tänka på att vara extra försiktiga nu när vi är i corona krisen.


Naturligtvis är det så, att detta virus får konsekvenser i alla familjer, men även för kyrkan. Vi har fått nya riktlinjer nästan varje vecka om hur många som får samlas till Gudstjänster, till dop, begravning osv. I skrivandets stund är det femtio personer som gäller, men det är i en lokal där människor kan sitta långt ifrån varandra. Vaktmästarna har fått en inte alltför rolig uppgift att räkna in Gudstjänstdeltagarna. När femtio personer är inräknade då stängs kyrkporten och inga fler får komma in. Det får mig att tänka på en gammal väckelsesång som sjöngs med inlevelse för ca fyrtio år sedan, ”Innanför eller utanför evigheten en gång, var ska du stå en gång? ”


Kyrkans största och viktigaste högtid står för dörren. Helgens texter talar om död och liv, det är påskens budskap till en coronasmittad mänsklighet att Jesus har besegrat döden och han har öppnat himmelens port för var och en som vill. Torsten Nilsson var EFS predikant och rektorn vid Johannelunds teologiska högskola under sjuttiotalet. Jag minns hans predikan, i hur han ropade en gång från predikostolen, med sin sedvanligt intensiva röst. ”När Jesus dog då krossade han himlaporten med sitt kors så att det bara blev sågspån kvar av porten.”  För mig har hans metafor, liknelse eller bild etsats fast i mitt inre, och det är detta jag vill proklamera i min krönika vecka efter vecka. Vägen till Guds heliga rum är öppen.

Söndagens texter handlar om en ny tid. I våra kyrkor runt om i vår värld ropas det ut tre gånger denna söndag, ”Kristus är uppstånden, ja han är sannerligen uppstånden”! Det är en proklamation om att Jesus har besegrat döden och gett oss alla, som vill ta emot det, ett evigt liv. Detta var de första kristnas största, och ivrigaste förkunnelse. Jesus är uppstånden, Jesus lever.


Gång efter gång har jag hört samma uppmaning de senaste veckorna. ” Vi gör det tillsammans, vi tar gemensamt ansvar för varandra.” Det är vackert sagt, och gång på gång har vi fått positiva signaler om hur vi hjälper varandra.

När det gäller vårt eviga väl, då ska vi tillsammans hjälpa varandra till den upptäckten, att det finns en som tagit fullt ansvar för oss, för dig och mig, det finns en som gått lidandets vägen för att dörren, porten, till evigheten nu står öppen för alla som vill. ”Kristus är uppstånden, ja han är sannerligen uppstånden.”


 En skön påskhelg önskar jag dig

Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved