Mikael

Andakter

Den Helige Mikaels dag

Änglarna

 

Ett litet svagt ”Buuurrr” hördes ifrån båtens bensinpump, men inte ett enda livstecken att  startmotorn ville klicka igång. Tio volt visade batteriet sig äga i sina celler. Det är på tok för lite ström för att den gamla Volvo Penta båtmotorn ska orka gå igång. Dottern hade glömt att stänga av kylen som går på tolv volt. Därför var batterierna uttömda.

 

Det var dags att plocka upp båten Sabina som vår äldsta dotter Susanna nu äger. Det är en så kallad bobåt som jag och hustrun köpte för ca tio år sedan men som för oss blivit lite för besvärlig att handskas med allt efter vi blivit äldre. Men vår dotter ville gärna ta över ägandet och skötseln av båten. Sedan hon tog över ägandet har båten långa stunder varit liggande vid kaj. Hon trivs med att bryggsegla och ha båten som en sorts oas där hon när som helst kan söka sig till den sköna atmosfären att vara vid vattnet och samtidigt vara nära hemmet och staden.                                                      


Susanna fick ett genomgripande möte med Jesus och hans Ande för ett par år sedan och i detta fick hon en nyupptäckt vad bönen är och vilken kraft det finns i bönegemenskapen med Jesus. Därför har båten Sabina blivit en böneplats för henne. 


”Vilka änglar!” utbrast hon när vi fick assistans av en annan båtägare som också skulle ta upp sin båt vid samma båtramp som vi hade tänkt. Susanna är företagsam och pratglad som sin mor. Hon sökte upp denne ”ängel” och frågade om han ville hjälpa till att dra båten till båtuppdragnings platsen. Visst ville han det, det är något av en heders kod att båtfolket hjälper varandra. Hon slängde över en tamp till ”ängeln” i den assisterande båten som sedan sakta drog oss fram till båtrampen där hennes inhyrda traktorägare stod redo med båtvagnen.

 

Helgens texter handlar om änglarna. Visst tror jag på änglar, både mänskliga och övernaturliga änglar.


Min barn är väl inte alltid så direkt änglalika, men deras livsinställning är likt en ängels. Vi talar om att änglarna är tjänsteandar till vår hjälp. Susanna och hennes syskon är till sin läggning sådan att de vill hjälpa. De har alla tre syskonen ett starkt rättvisepatos och det låter sig också höras. Är någon orättvist behandlad, då är de, de första att resa sig upp och ta strid för de svaga i samhället.          


Det gör att jag är mycket stolt över mina barn och deras sociala kompetens och empatiska förmåga. Ur den aspekten  är de änglalika.


Lärjungarna umgicks med Jesus under tre år och fick vara med om de mest fantastiska saker en människa kan få vara med om. De blev så övertygade att i princip alla led martyrdöden på grund av sin övertygelse. Petrus får vara med om hur en ängel befriar honom från fängelset, likaså Paulus och Silas får vara med om samma sak. Filippos lyftes bort av änglar till en annan stad. I början av Lukasevangeliet möter vi en ström av änglabesök, där Maria, Josef, Sakarias och även de vise männen fick änglabesök. 

   

”Vilka änglar!” Utbrast Susanna när hon fick hjälp med sin båt.                                                      


Jag tror att du som läser den här krönikan har en eller flera änglar i din omgivning. Det är något som vi kan glädjas över, men framför allt uppmanar Jesus i helgens texter att vi ska glädjas över att våra namn är skrivna i himmelen.

 

En skön helg önskar jag dig.

Allt gott

Gösta Degerman