Midfast

Andakter

Midfastosöndagen

Livets bröd

”Smaka på det här brödet Gösta,” sa hustrun till mig. Hon hade just plockat ut en plåt från ugnen och  doften från det nybakade brödet spred sig så där ljuvligt aptitretande i vårt kök. ”Det här är ett bröd som alla våra barn och barnbarn kan äta,” förklarade hon.


Hustrun hade letat fram några recept på olika sorters bröd som kunde bakas glutenfritt, eftersom flera av de våra har problem med vanligt mjöl

.

Jag har återkommande skrivit om henne jag delar livet med, och om hennes brödbak, men även om  mågens surdegs bakande. Kvinnan min har laddat frysen med olika sorters glutenfritt bröd för att barnen ska få möjlighet att fika så mycket de vill när de kommer hem till oss. Hon ser även till att det finns laktosfritt också för säkerhets skull. Hon är en äkta svenska som älskar fika. Att bjuda barnen och barnbarnen på smarriga bröd och bullar det är bland det roligaste hon vet.  Hon har också en egenhet som hon har lovat mig att jag får avslöja för dig som läser detta. Hon äter nämligen inte upp hela bullen utan hon delar den på mitten och den överblivna delen tultar hon in i en plastpåse och gömmer bullbiten i kylen för att kunna plocka fram den när det är dags för nästa fikastund, eller också delar hon den med mig.


Nu på söndag är det brödsöndagen, då kommer det att firas nattvard i många av våra kyrkor, där prästen lyfter upp det naggade osyrade brödet, och säger. ”Brödet som vi bryter är en delaktighet av Kristi kropp”. Då svarar församlingen. ”Så är vi, fastän många, en enda kropp, ty alla får vi del av ett och samma bröd”.  Det vi gör i den heliga nattvarden är, att vi delar Kristi kropp som livets bröd, han som ger världen liv

.

Jesus säger, att den som kommer till honom ska inte behöva hungra och den som tror på honom ska inte behöva törsta. Han är det brödet som ger världen liv.

Jesus föddes i Betlehem som betyder bröds platsen, han lindas och läggs i en matho, han har kommit  till världen för att ge oss ett livsmedel. Det är hans kropp och hans blod som ger oss liv.


Det här är dårskapen i förkunnelsen om Jesus,  Talet om korset är en dårskap för dem som går förlorade, men för oss som räddas är det en Guds kraft. 1 Korintierbrevet 1:18


Vi som delar detta bröd och detta vin tar del av något himmelskt och heligt. En obeskrivbar närvaro av Guds helighet, en inre vila och ro infinner sig. Vi tar del av det som Jesus säger om själv. ”Jag är livets bröd”. Det heliga livsmedlet.

 Jesus blev hånad och föraktad, för att han till den stora hopen sa:  ”Om ni inte äter Människosonens kött och dricker hans blod äger ni inte livet.” Joh 6: 52.

På brödets söndag hälsar Jesus oss välkomna in i det rum som jag brukar kalla, skuldlöshetens rum.


Skuldlöshetens rum! Smaka på det ordet. Gå till nattvardsbordet, ät av livets bröd och upplev hur du får beträda skuldlöshetens rum.


Det bröd som Jesus ger, är inte surdeg, gluten eller laktosfria bröd, det handlar om att hans kropp bryts sönder för att ge oss liv.

 

En skön helg önskar jag dig.

Allt gott

Gösta Degerman