Juldagen

Andakter

Juldagen

Jesu födelse


”Hej är Janne inne? Får han komma ut och leka?” Det var några av barnen från bostadsområdet som ringde på dörren till min bor. Frågan ställdes till min Svägerska om min bror Jan Erik som då var drygt trettio år gammal kunde komma ut och leka. Barnen i kvarteret tyckte det var spännande med min bor som var så festlig, och skjosam, med alla barnen i kvarteret. Det fanns tror jag, lite avundsjuka på Jannes två flickor som hade en sådan rolig pappa.


Jan Erik är nu drygt 81 år gammal men fortfarande finns glimten i ögat kvar och han har en sorts dragningskraft i sin egen person, som tilltalar inte bara barnen, utan även vuxna har svårt för att värja sig för den positivism som finns i hans personlighet.


Varför jag skriver om min bror Janne och barnens intresse för att han skulle komma ut och leka är att jag tänkte tanken om hur skulle det vara hemma hos familjen ”Josefsson” i Nasaret. ”Ringde” barnen i Nasaret på dörren och frågade Maria om hennes Son, Jesus kunde komma ut och leka? Hur var hans uppväxt? Det står väldigt lite om hur han levde och verkade under sin barndom och ungdomstid. Jag antar att hans positiva personlighet rörde vid barnen i Nasaret.


Vi skriver om barnet Jesus och vi sjunger om honom dessa dagar. Himmelens änglar sjunger hans lov. ”Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt.” Det blir en himmelsk aktivitet och glädje, profetiska reaktioner när Jesus föds hit till jorden som ett litet utsatt spädbarn. Han som är jordens och himlarnas skapare låter två unga människor få förtroendet att vårda och beskydda honom.


Bertil ett av våra åtta barnbarn är född den 22 dec. Just efter den dagen som vi kallar midvintersolståndet. Alltså årets mörkaste dag. Då mörkret övergår till ljus föddes Bertil, som en hälsning från Gud fick han namnet Bertil, som betyder ”ljus, eller blond”. Och som en tillfällighet har han namnsdag strax före det att sommarsolståndet inträffar. Han är som en solstråle hela den pojken, ödmjuk och ansvarsfull både mot sina syskon och klasskamrater.


Han har en positiv inställning till livet som präglar hans sätt att vara mot sina kamrater.                  


Han är ett ljus för sina syskon och vänner, liksom min bror Janne är han som ett tindrande positivt ljus.    

    

Jesus är Guds ljus till oss mitt i denna mörka tid. Mitt i att vi hör, ”Håll avstånd!” ”Tvätta händerna!” ”Håll ut!” Mitt i den värsta corona krisen kommer han som är ljuset in i vårt mörker, han som är livet i vårt liv. Mitt i det att vi tycker att vår värld håller på att rämna av klimatkris, pandemier, krig och våld kommer Gud till oss med ett budskap som börjar.


” Vid den tiden.....” Vad är det för tid? Jo en tid av farsoter som till exempel lepra, (spetälska), de sjuka fick ropa, oren, oren för att hålla avstånd. Våld, svek och förtyck präglade dåtidens samhälle. Den styrande makten ville ha kontroll över medborgarna därför utlystes en folkräkning. Människor var rädda för att höja rösten mot den militära, religiösa och styrande makten. Var tyst, höj inte din röst, ropa inte ut det du tycker är fel. Du kan bli fängslad, dödad och lemlästad om du opponerar dig.


”Vid den tiden......” Ganska så likt dagens samhälle eller hur? Mitt i detta når budskapet från Himlen oss under den här helgen.

”Det folk som vandrar i mörkret ska se ett stor ljus över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram.”


Vänner det finns hopp!


Allt gott och en God Jul önskar jag er alla.