Juldagen

EFS Svensbyn


Andakter

Juldagen

Jesu födelse

 

En riktigt välsignad och god jul vill jag hälsa och önska dig som brukar läsa mina rader.


Den här helgen är inte som andra helger, den berättar om en händelse som skedde för nästan  2019 år sedan. Vår tideräkning börjar vid denna händelse, när Gud själv kommer till vår jord som ett litet gossebarn.

 

Jag hittade ett intressant inlägg från martyrkyrkans vänner där de ställer sig frågan. ”Vad är det som är så särskilt speciellt med detta barn?”

De förslår följande skillnader:

 

Jesus barnet levde redan innan han föddes!

Jesus barnet valde var han skulle födas!

Jesus barnet valde tidpunkten för sin födelse!

Jesus barnet hade givit livet till sin egen mor!

Jesus barnet valde sin egen mor!

Jesus barnet kände sitt liv på jorden innan han föddes!

Jesus barnet hade en änglakör som sjöng när han föddes!

Jesus barnet hade ca 300 profetior som talade om hans födelse!

Jesus barnet hade del i världens skapelse!

Jesus barnet kommer att göra en magnifik come back till denna värld!

 

I jultexten läser vi i inledningen att ” Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas”. Josef och Maria tog sig då den långa vägen från Nasaret, till Betlehem, trots att Maria var höggravid.

Vi läser också om stjärnan som tändes i öster, och hur natten lystes upp av änglabesök och jubelsång, ute vid herdarnas äng. Vi kan även läsa in att i Marias och Josefs hjärtan, där tändes en låga av hopp och glädje när de fick se den lilla gossen Jesus och höra herdarnas, och de vise männens vittnesbörd om honom.

För min inre blick kan jag se hur de unga makarna såg på varandra, och på det lilla knytet i krubban, och hur de fylldes av innerlig tacksamhet och förundran. Kanske sa de till varandra. ”Vad ska det bli av detta barn”?


I dag är vi lika förundrade över undret där i Julnatten. Gud blir människa. Vilken svindlande tanke! Han kom för att hjälpa oss ut ifrån vårt eget mörker, till att komma in i hans underbara ljus.


Jag och hustrun har liksom Maria och Josef fått uppleva under åren hur vänner har gjort så gott de kunnat för oss som familj. Vi har fått stöd och hjälp från många underbara människor.


Det är något av detta som julevangeliet handlar om, nämligen att någon kommer till vår hjälp.  Jesus som Guds Son, han kommer till detta jordegrus för att hjälpa oss från skammen, skulden, synden, och föra oss hem.


 Julens budskap handlar om att Guds fred och frid har kommit till jorden, och att Guds kärlek till sin skapelse visar sig i hans egen älskade Son.

 

”Ty så högt älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.” Johannes 3:16.

 

En fridfull jul önskar jag dig

Gösta Degerman

 

 

Copyright © All Rights Reserved