jul

Andakter

Juldagen

Jesu födelse


I början på mars 2023 syntes ett starkt lysande klot som ett himlafenomen, det skrevs om fenomenet i våra rikstidningar. Ljusklotet syntes bland annat i Robertsfors, Lidköping, Gävle, Märsta och Huddinge.

De människor som såg ljusskenet beskrev det som ett snabbt svischande över himlen.


Förklaringen till fenomenet menar forskaren Eric Stemples är att det förmodligen var en något större rymdsten. Ofta syns de bara i några få sekunder – men den här ska ha varit synlig i alla fall i 5–8 sekunder.

– Meteorer rör sig med flera tiotals kilometer per sekund, vilket är mycket fortare än till exempel flygplan. Då missbedömer vi lätt hur långt bort fenomenet är. Man uppfattar de som 100 gånger närmare än de är i verkligheten säger Eric Stemples enligt Aftonbladet.


Konjunktioner kallas det när planeterna radar upp sig så att det för en betraktare på jorden ser ut som att de ligger precis bredvid varandra. De kan ligga så nära varandra att ljuset ser ut att komma från en mycket stark “ny” stjärna, vilket var fallet med Saturnus och Jupiter år 7 f Kr. Året därefter, 6 f Kr, radade Jupiter, Saturnus och Mars upp sig på nästan samma ställe, vilket är mycket ovanligt.


I julberättelserna kan vi läsa om hur vise män från östern ser en stjärna födas och att de tolkar detta fenomen som att ny kung har fötts i Israel.

De följde stjärnan fram till platsen där Jesus barnet låg. I en av jultexterna kan vi läsa, ”Det folk som vandrar i mörkret ska se ett stor ljus över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram.”


1891 skrev Viktor Rydberg psalmen 134, Gläns över sjö och strand.

Gläns över sjö och strand, stjärna ur fjärran, du som i Österland tändes av Herran. Stjärnan från Betlehem leder ej bort, men hem. Barnen och herdarna följa dig gärna, strålande stjärna, strålande stjärna.


Natt över Judaland, natt över Sion. Borta vid västerrand slocknar Orion. Herden, som sover trött, barnet, som slumrar sött, vakna vid underbar korus av röster, skåda en härligt klar stjärna i öster;


I dag är vi lika förundrade över undret i Julnatten. Gud blir människa. Vilken svindlande tanke! Han kom för att hjälpa oss ut ifrån vårt eget mörker, till att komma in i hans underbara ljus.


Tänd ljus i denna mörka tid och tänk på honom som är Guds underbara ljus och frälsning till oss.


Änglarnas budskap till herdarna och till oss är; ” Var inte rädda. Jag bär bud till er en om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias Herren.”


”Ty så högt älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.” Johannes 3:16.


Nu tar jag julledigt från skrivandet och återkommer vecka 3 om Gud vill och jag får leva.


En skön jul önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman