fjärde i påsk

Andakter

Fjärde söndagen i påsktid

Vägen till livet.

Gud har gett oss skrattet, han har gett oss möjlighet att visa glädje och möjlighet att skratta åt våra egna misstag och blunders. Som predikant och präst har jag gjort många blunders. Jag har börjat skriva ner mina blunders och mina hyss jag gjorde när jag växte upp. Min tanke är att mina barn och  barnbarn ska få något att skratta åt när jag en dag är borta.

 

I Robert Johanssons bok, Humor i helgade hyddor finns följande anekdot att läsa;  I ett bönhus i Norrbotten stod en kortväxt predikant på en trälåda för att nå upp till den stora talarstolen. Söndagens text var från Johannes 16:16. När han står på sin trälådan läser han:”En liten tid, och I sen mig icke mer...” Då gick helt plötsligt en bräda sönder i trälådan och han försvann från folkets åsyn. Predikanten vände på lådan, steg upp på den igen, tittade lite förläget på sin publik, och fortsatte där han så dråpligt hade blivit avbruten. Han läste fortsättningen. ”... åter en liten tid, och I fån se mig..”

 

Jag och min fru gör bort oss ganska ofta, det gör att vi har nära till skrattet. Vi försöker att se livet från den positiva sidan. Jag ska avslöja en sak för dig, när jag läser min bibel upplever jag att vår Gud inte alls är emot att vi ska vara glada.                                                                                         


Så här skriver Konung David i psaltaren 87:7, ”Under sång och dans ska man säga att alla mina källor är i dig.” Aposteln Paulus skriver i Filipperbrevet 4:4.  ”Gläd er i Herren alltid, åter säger jag er gläd er”


När jag läste helgens texter fick jag en association tråd om glädje.

Helgens texter berättar om hur Jesus undervisade lärjungarna om att han skulle lämna dem, men att de ska snart kunde få se honom igen. Då, säger han, då ska de glädjas och ingen ska kunna ta deras glädje ifrån dem.


I en av de andra texterna kan vi läsa att Jesus säger; ”Känn inge oro. Tro på Gud, och tro på mig. I min Faders hus finns många rum. Skulle jag annars säga att jag går bort för att bereda plats för er? Och om jag nu går bort för att bereda plats för er, så ska jag komma tillbaka för att hämta er till mig, för att ni att också ni skall vara där jag är.”


Vid mina griftetal lyfter jag ofta fram det här bibelstället. Jag påminner lyssnarna om Jesu längtan,  att vi ska vara där han är. Han vill föra oss tillbaka till den himmelska glädjen, till vårt ursprung. Vi tänker att Guds kärlek till oss måste väl ha någon sorts gräns. Men nej. Nya testamentet vittnar om att Guds kärlek till dig och mig är gränslös, den manifesteras med Jesu offer död på korset.

 

”En kort tid och ni ser mig inte längre, ännu en kort tid och ni skall få se mig igen,” sa Jesus till lärjungarna strax innan de gick in i en mental dimma av sorg och mörker.


Men de kulle få se honom igen, ljuset skulle bryta igenom allt vad sorg och mörker heter.


Jesu uppståndelse från det döda var den stora glädjen som lärjungarna pekade på. Glädjen överflödade när de talade och predikade om Jesus som Guds frälsning till världen.


 Det är också min övertygelse att ”vägen till livet” den går genom Jesus Kristus, den vägen leder  till ett ännu större, glädjefullare, rikare, ljusare liv än vad vi någonsin kan förstå.


Du är välkommen in i denna glädje.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman