Fastlag

EFS Svensbyn


Andakter

Fastlagssöndagen

Kärlekens väg


En knallgul skjorta, grön fluga, grön manchester kostym och bruna skor. Det är väl inte ett klädval jag skulle ha gjort i dag, men det var min klädsel för 46 år sedan när jag stolt gick kyrkgången fram med min blivande hustru. Hon klädd i vit enkel brudklänning, krona och slöja på huvudet, och i famnen bar hon en bukett av gula rosor, inbäddade i gröna blad, matchande min gröna och gula mundering. Kyrkan var full av bröllopsgäster som leende iakttog oss när vi under tonerna av Mendelssohns dundrande bröllopsmarsch, sakta tågade in Gammelstads kyrka.

Stoltheten och glädjen visste inga gränser när jag kunde säga högt och tydligt JA, när prästen frågade mig om jag ville ta denna Anita Maria Berg till min äkta hustru och älska henne i nöd och lust.


Att tala om kärlek och att skriva om kärlek, det är i sig ganska enkelt. Men att leva ut kärleken till en annan människa, det är inte alltid så okomplicerat.

Vi satt här om dagen och såg på TV4 och Renées brygga, där sångerskan Hanna Hedlund var på besök. Hennes definition av kärlek och äktenskap rörde oss båda.


Hon sa:

”Martin och jag har stått någon natt nere vid tvättmaskinen när typ två av tre har vinterkräksjukan, och man står där och tjoffar in andra uppsättningen av lakan. Så har vi tittat på varandra och bara sagt, ”vad jag älskar dig”. Det här är kärlek, liksom. Här står vi med nedkräkta lakan och luktar och allt är kaos och så känner man ändå så här, vi delar det här!”, säger Hanna Hedlund och fortsätter:
– Den ärligheten och intimiteten man får i en sådan relation, det går inte att sätta ord på och det tar ju år, liksom.


Det Hanna Hedlund så fint förklarar om sin syn på kärlek, den är också biblisk. Kärleken är inte främst en känsla, som vi kan läsa om i romaner och kvällstidningar. Nej kärlek är en aktiv handling att göra gott för en annan människa.


När vi läser i helgens texter om Kärlekens väg, då handlar det om uppoffring, att lida och dö för mänskligheten.


Väckelserörelserna har alltid talat om en intimitet, en Guds kyss, där Gud i Jesus Kristus möter människan i en kärlekens omfamning. Det var ju den revolutionerande, omstörtande upplevelsen som Luther fick när han fann att Gud är en nådefull Gud. Han fann att den hotande och kravfulla Guden, den som han levt under i så många år, var en Gud som redan i kärlek ordnat allt det som människan skulle ha gjort. Han skrev i sina skrifter om ett saligt byte med Jesus. Att allt det som är i Jesus, har blivit vårt, och att allt vårt har blivit hans.

Vi får under kommande veckor följa Jesus på hans väg upp till Jerusalem, för att där lida och dö för alla människor i alla tider. Det är kärlekens väg han går, han ger upp allt sitt eget för att vi, du och jag ska få möjlighet att nå det eviga livet.

När jag i Gammelstads kyrka sa mitt JA till den fråga som prästen ställde till mig, då var mitt ja inte bara ett ja till min brud, eller till prästen, eller inför bröllopsgästerna, utan det var ett ja också riktad till Gud. För mig blev detta ja till äktenskapet, nästintill som ett sakrament, en helig handling. Du och jag är bjudna till det himmelska bröllopsmåltiden. Där är inte klädseln en grön manchesterkostym utan där står Jesus själv och ger oss den rena vita väldoftande klädnaden.


Jesus, han har gått kärlekens väg genom lidande och död för din och min skull.


En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved