före pingst

Andakter

Söndagen före pingst

Hjälparen kommer

 

”Oj så fint det blev, färgerna går verkligen bra ihop!”  Sa jag uppmuntrande till hustruns tilltag i att göra en minibudget variant av en badrumsrenovering. Hon hade åkt in till stadens billigaste butik som säljer handdukar och mattor. Hon fick till en harmonisk blandning genom att blanda korallrött och jord bruns liknade färger på handdukar och golvmatta.

 

De små detaljerna lyfte hela badrummet till en ny nivå.

Jag brukar se på olika renoverings program där teamet byter ut hela fungerande och i mina ögon fina kök eller badrum för att de ska vara mer moderna. Det gör ont i mig när jag ser hur de slår sönder hela badrum och kök. När räkningen kommer har det kostat flera hundra tusen kronor.


Hustruns badrumsrenovering blev minst lika bra för under tusenlappen.

Tänk vad lite färger kan gör mycket för vårt välbefinnande. Jag tyckte att vårt badrum var fint förut också men genom hustruns blick för detaljer och färger blev det ännu mycket finare.

 

Nu till helgen kommer vi att tala om vår väntan och längtan efter att Gud ska sända sin Ande till oss. Rubriken är, hjälparen kommer.


Vid Kristi himmelsfärdsdag läser vi att Jesus uppmanar sina lärjungar att gå in till staden och vänta på att den Helige Ande ska komma över dom.


När den Helige Ande kommer över er då ska ni få kraft att bli mina vittnen sa Jesus.

Som jag ofta har skrivit, när hjälparen kommer över oss då förvandlas våra åsikter till insikter, det blir som Paulus skriver i helgens episteltext;                                                                                                                               

”Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen ska kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre. ”

 

I Piteå har vi just nu en ekumenisk böneperiod inför pingsten. Vi använder tiden mellan Jesu himmelsfärd och pingstdagen som en tid i bön på samma sätt som de första lärjungarna gjorde.  Häri finns naturligtvis en fortsatt bön för Ukrainas folk.

 

Den Helige Anden, kom att ge lärjungarna frimodighet och kreativitet, till att vittna och bära ut budskapet om Jesus, som uppståndelsen och livet.

Det som såg ut som ett totalt misslyckande för lärjungarna när de stod under Jesu kors, och de hörde hans förtvivlade skrik och rop, till att  sedan i glädje få gå ut i hela världen och berätta, att han som var död nu lever. De proklamerade att döden var besegrad, synden var sonad, och att vägen till Gud var öppen för var och en som vill komma. Till sin hjälp hade de hjälparen den Helige Ande. De var inte utelämnade åt sitt öde.

 

För mig blev det en total förändring i min syn på bibeln, på Jesus, på vem den Helige Ande är, när den Helige Ande mötte mig. Det blev lite som med hustruns badrumsrenovering. Allt det vanliga fick nya färger, det gamla vanliga kändes nytt och fräscht. Livet med mina medmänniskor fick en annan dimension. Jag vill uppmana alla som läser min krönika att söka och be med mig om att Guds församling allt ivrigare ska söka och be om att Hjälparen, den Helige Ande ska komma oss till hjälp.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman