dom

Andakter

Kristi återkomst eller domsöndagen

Text Johannes 5:22-30

 

Reportrar utan gränser meddelar att det i genomsnitt dödas nästan en journalist varje vecka runt om i världen enbart för att de utövar sitt yrke. Göteborgaren Dawit Isaak fängslades av den Eritreanska regimen 2001 på grund av hans arbete som journalist. Ännu har inte den eritreanska regeringen gett några officiella uttalanden om vad som hänt honom.

 

Reportrar runt om i världen utsätts för stora påfrestningar och påtryckningar att följa regimernas sanningar. Förståeligt har många av dessa som tagit som sitt yrke och sitt kall att förmedla sanningen, svårt med sitt rättspatos när man är vet att det jag nu skriver kan leda till döden. Många reportrar blir avrättade eller sätts i fängelse när de rapporterar vad som verkligen händer. 


Iranska myndigheter anklagar journalisterna Niloofar Hamedi och Elnaz Mohammadi för spioneri eftersom de var de första att rapportera om Mahsa Zhina Aminis död. Moralpolisen hade misshandlat henne för att hon inte bar sin Hijab, sin huvudbonad på rätt sätt. Nu risker dessa journalister som rapporterat om detta att avrättas. Under protestvågen som drar över landet blottar kvinnor sitt hår, bränner slöjor och ropar slagord som ”kvinna, liv, frihet”. På sociala medier finns också videoklipp där kvinnor klipper sitt hår i protest.


De regimer som vill ha total kontroll på sin befolkning tar till vilka medel som helst för att tysta ner kritik och opposition. Putin har de senaste året infört många lagar som begränsar det Ryska folket att protestera mot det grymma angreppskriget han startat. Fängelserna är överfulla av personer som har protesterat mot hans grymheter. Medan han släpper lös grova brottslingar till att föra hans krig i stället.


Världen har blivit upp och ner tycker jag. Sanningen ersätts med lögnen. Men det är det som ska hända i de sista dagarna säger Paulus.


Det finns vissa tecken som återkommer när bibeln talar om Jesu återkomst:

Falska Messias gestalter, Hur ormens tal i lustgården återkommer, som ”skulle väl Gud ha sagt” eller ”skulle väl Gud ha menat” Rykten om krig, hungers nöd, Jordbävning, skapelsen ska förändras, översvämningar, kärleken skall kallna osv. Läs 2 Tim 3:1.


Ett hett tips är att hålla koll på vad som händer med Israel, Jesus talar om det i Matt 24:32-33

 

Helgens texter handlar om domens dag och Jesus återkomst. Det är en stor tröst för dig och mig att Jesus också är sann människa. Det borgar för en domare som känner för oss.


Gud slår vakt om vårt människovärde, vi ska göra räkenskap, ansvar tillhör människovärdet.

 

I 5 Mos 4:24 säger Gud; ”Ty Herren din Gud är en förtärande eld en svartsjuk Gud”.


Det finns en lidelse i Guds kärlek till dig och mig. Han låter oss förstå att han vill inte dela dig, eller sin församling, med någon annan. Hans lidelse och kärlek för dig och mig har ingen gräns.


Det är honom vi möter i helgens texter, det handlar om en Gud som lider döden för sina barn. En Gud som längtar efter att ha dem hemma hos sig.

Petrus skriver; ”Han dröjer för er skull, eftersom han inte vill att någon ska gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig.”

 

De sannings rädda regimernas domar är inte slutet. Nej det kommer en dag då han som är sanningen själv kommer att stiga ner och skapa rättvisa. Vi väntar på den dagen.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman