Dom

Andakter

Domssöndagen

Kristi återkomst

 

Under mina första skolår fick jag förmånen att tillhöra de sista skolbarnen att få undervisning i Tavelsjös gamla träkyrka. Uppe på kyrkans övervåning fanns nämligen två skolsalar där jag och mina skolkamrater fick undervisning i de vanliga skolämnena som historia, matte, svenska och förstås i kristendom. Kyrkan revs och en ny rödtegel murad kyrka restes upp där den gamla träkyrkan tidigare stod. 

 

Jag minns hur jag som  åtta- eller nioårig pojke nyfiket tittade in bakom de stora trädörrarna som vätte in mot kyrksalen. Jag fascinerades av den lidande Jesus, som hängde på ett stort kors strax före altaret, men också  för mig, en skrämmande, målad bild av ett stort öga strax under takstolarna. Någon gång fick jag följa med till kyrkan och varje gång skrämdes jag av det stora ögat där uppe under taket. Min känsla var att ögat sa till mig. Akta dig Gösta Gud ser dig. 

Det är domssöndag nu på söndag och i texterna står det att böcker ska upplåtas och att det ska bli känt vad vi alla har gjort under vår livstid. En hotande bild av ögat som ser oss.


Jag har fyllt sjuttio år i höst och då ordnade min fru en fest i Hortlax bönhus för familjen. Vi har blivit så många att vi inte rymdes i vår lägenhet. Barnbarnen sjöng för mig och vi fick se en film som sonen knåpat ihop som handlade om ett fiktivt Gösta liv. Mycket underhållande måste jag säga och väldigt proffsigt framställt med både ljud och filmklipp.


När jag fyllde sextio år fick jag en bilderbok av mina syskon som handlade om mitt liv.Det är här min associations tråd kommer. Texterna handlar om att böcker ska upplåtas och de skulle avslöja vårt liv och leverne.                                                                                                         

Sonens sjuttioårs film och syskonens sextioårsbok belyste mina släktingars bild av mig. I sextioårsboken var sida efter sida bilder och hälsningar från mina syskon och deras familjer likaväl i sonens sjuttioårsfilm fanns det många sköna och varma hälsningar med.


I slutet av boken fanns ett uppslag med massor av bilder som jag aldrig tidigare hade sett. Barnen, barnbarnen, syskonen och sykon barnen hade skickat in bilder av mig och min familj. Det var djupt rörande och berörande att se och förstå vad de ansträngt sig för att jag skulle få en dag av fina minnen. Filmen och boken som jag fick vid de olika födelsedags åren har verkligen blivit ett minne, en liten resumé, en tillbaka blick av vad som hänt mig under dessa sjuttio år.

 

Åter till Tavelsjökyrka och Gudsögat. Många med mig har mått dåligt över detta öga eftersom det verkade så hotande och dömande. I Guds bilderbok finns allt dokumenterat av vad som har hänt under vår livsvandring. Men domsöndagen räcker oss ett enormt evangelium. Gud har sett allt, men trots allt frikänner han alla dom som kommer till honom.


Kan du se in i Guds bilderbok? Där kan du läsa och se, sida upp och sida ner. Du är förlåten, du är förlåten, du är förlåten, allt för Jesu skull. Inför Gud är vi alla under domen. Men Jesus säger att,    


” Den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv. Han faller inte under domen utan har övergått från döden till livet.” Evangeliet är, att från Guds tronsal, ropas det ut över oss: ”Det finns ingen fällande dom för dem som tillhör Kristus Jesus”.


I EFS sångbok Sionstoner kunde vi förut sjunga. ”Fria vi äro, domen ej når oss. Gud för vår synd ej mer förebrår oss. Kommen till mig, så bjuder vår vän, kom, han vill frälsa var och en.”


En skön helg önskar jag dig.

Allt gott

Gösta Degerman