Bebådel

Andakter

Jungfru Marie bebådelsedag

Guds mäktiga verk


För åtta år sedan överraskades min hustru av att sonen gjort en liten film om hennes liv. Där  i hans film fanns minnesbilder av mamma Anita från tidig ungdom till dags datum. Men det roliga i filmsnuttarna var att grabben hade lagt in några av världens största despoter, där bland annat Putin, prisade henne för hennes moderskärlek.


Reaktionerna lät inte vänta på sig, gästerna som var samlade skrek av skratt när despoterna avlöste varandra med att på olika sätt ge henne sin hyllning. Den filmskapande sonen hade gjort en egen översättning av despoternas tal som gjorde att födelsedags gästerna vred sig i skrattattacker. Den omvända psykologin i hans filmsnuttar fick just den effekten han ville ha med sitt filmskapande. Världens bästa mor, mormor och farmor prisades av världens despoter.

Överrasknings effekten var total för mamma Anita för mig och för alla gästerna.

Överraskningseffekt det är den röda tråden som jag vill skriva om i dagens krönika.                       


När jag läser helgens texter om en ung flicka som får ett besök i sin allra vanligaste vardag av en ängel då förstår jag att för henne var det den ultimata överraskningseffekten. Hon fick veta att hon tilldelats ett uppdrag av Gud att bli mor till världens frälsare.


Den unga Maria gick in under en livsuppgift som hon just då inte kunde fatta vidden av. Överraskningseffekten blev än större när hon mötte sin släkting Elisabeth och hörde hennes profetia över hennes tillstånd och framtida livsuppgift.


 Dåtidens skvallerpress i Nasaret pratade i stugorna och på torget att Maria var med barn. Var Josef pappan eller någon annan? Ryktesspridarna hade fullt upp. Det var inte någon framgångs saga som Maria gick in i. Att bli kallad äktenskapsbryterska.                                                           

 

Det illasinnade pratet eskalerade där hennes son utsattes för attacker från den högsta religiösa makten. Maria följde sin sons uppdrag lite på sidan om hemma i Nasaret, det  gjorde ont i hennes mamma hjärta över att höra hatiska kommentarer om sin sons uppdrag. Samma helg när hon hört folkets jubel och Hosianna rop fick hon även höra hur folket ropade, korsfäst, korsfäst!  Hon följde sin drygt 33 årige son till lidande och död på ett kors och följde honom till gravens vila. När hon hörde den dova dunsen av stenen som rullades för gravöppningen då ställde hon sig säkert dessa frågor.  Var finns du Gud i allt detta? Var det verkligen det här du menade?

 

 Hon hade överraskats av höra sin släkting Elisabeth profetera, ”Välsignad är du mer än andra kvinnor”. Hon hade överraskats av att se sin son bota sjuka, uppväcka döda. Hon överraskades av att folket ville göra hennes son till kung. Hon överraskades när tusentals människor av alla de slag gemensamt sjöng, Hosianna  Davids son och hur de hoppade och gladdes när hennes son red in i Jerusalem. Överraskningarnas överraskning  kom när hon gick till graven och fick se stenen vara undan rullad och att hennes son hade blivit levande igen.

 Där hemma 33 år tidigare, i sin allra vanligaste vardag, överraskades hon av ängeln Gabriels besök.                


Mitt i sina rädslor får hon höra den himmelska rösten tala till henne, Ängeln sa, Var inte rädd.  Mitt i den totala överraskningen och sina rädslor svarade hon ängeln, ”Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt.” 

33 år senare säger hennes son detsamma mitt i sin ångest och kamp inför sin förestående lidande och död,”Ske din vilja Fader inte min”.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott                             

Gösta Degerman