Bebåd

Andakter

Jungfru Marie Bebådelsedag

Guds mäktiga verk

 

Har du sett ”bäst i test?” Det är en programidé som är inköpt från England. Det handlar om att kändisar får till uppgift att göra en massa flamsiga uppgifter som de ska lösa så snabbt och effektivt som möjligt. Uppdragen kan vara att kasta en banan så långt som möjligt eller att bygga ett torn av toapapper. Fantasin finner inga gränser och tokigheterna avlöser varandra.


Jag och hustrun tycker att det är ett väldigt roligt och avkopplande program att se, speciellt i dessa orostider. Som präst får jag ta del av många människors oro, sorg och andra hemskheter. Då är det skönt att koppla bort krigshot, oro, sorg för en liten stund och bara låta sig roas av hur några kändisar gör bort sig på bästa sändningstid.


Babben Larsson och David Sundin leder detta kristallen prisade program av flamsighet. En av uppgifterna i senaste programmet var att man skulle göra något väldigt modigt och våghalsigt. Sussie Eriksson är av deltagarna och hennes våghalsighets prov bestod i att hon lade upp en ultraljudsbild på en gravid mage. När hon tryckte i väg bilden på sociala medier med en undertext av att det blir inte bara en, utan tre, då tog det inte många sekunder förrän hon fick en massa tummen upp, gratulationer eller andra konstiga svars bilder. En av hennes söner, Oskar, ringde och sa att han vara nära att få en hjärtattack när han såg vad hans mamma lagt ut. Sussie skrattade så mycket att hon nästan föll av stolen. Det tilltaget bedömdes som ganska modigt av domaren Babben Larsson, vilket resulterade till ganska höga poäng, men Sussies son Oskar blev rejält uppskrämd av vad hans mor lagt ut på nätet.


I helgens texter kan vi läsa om hur en ung flicka blev uppskrämd. Det var flickan Maria som fick ett besök av ängeln Gabriel i sitt hem. Det står att hon blev mycket rädd av den plötsliga uppenbarelsen. Ärkeängeln Gabriel lugnade Maria med orden; ”Var inte rädd!”                               


Gabriel kanske kände av hur Marias hjärta rusade av rädslor inför det plötsliga besöket.


Rädslor och oro kan du och jag känna av lite överallt, som till exempel omkring det nuvarande världsläget, Putins hot om kärnvapen,  vår ekonomi, arbetslösheten, sjukdomar, pensionssparandet, att bli ifrågasatt, att inte bli accepterad, att inte känna sig älskad. Jag skulle kunna göra den här listan hur lång som helst men det jag ville räcka dig i dag utifrån helgens texter är att du inte behöver vara rädd, därför att du funnit nåd från Gud. Maria fick höra det, du får höra det nu, vet du om att du är älskad, att du är sedd, att du är välsignad med all den himmelska värdens andliga välsignelser som finns i Jesus Kristus.


Sussie Eriksson skickade iväg en falsk nyhet på sina socialmedier att hon var med barn. Likväl som de Ryska medierna bombarderar oss med falska nyheter. Men den största av alla goda och sanna nyheterna har kommit till oss, att ett barn verkligen har blivit till. Att Gud själv har kommit till detta jordegrus i Jesus Kristus. En modig och samtidigt våghalsig tonårstjej utryckte sig;”Ske med mig som du har sagt.”  Det var inte ett meddelande i hennes mobiltelefon utan Gud själv sände sin budbärare till henne rakt in i hennes vardag.

 De goda nyheterna är att för 2000 år sedan ordnade Gud det så, att du och jag fick en ny och levande väg till Guds himmel genom Jesus Kristus. Ta emot gåvan som redan finns där.                 

Då ska du få uppleva liksom Maria att den högstes kraft ska vila över dig.


En skön helg önskar jag dig!

Allt gott

Gösta Degerman