Böns

Andakter

Bönsöndagen

Bönen

 

På ett juniormöte i Västergötland berättade en pojke för sin ledare:

- I går bad mamma aftonbön med mig.                

- Jaha, vad bad hon då?                                                                                                                      - Herre Gud, vad gott det är att du är i säng!

 

Hur många föräldrar är det inte som pustat ut vid barnens sängar när äntligen kvällsron infunnit sig. - Nu är ni tysta å be nu kvällsböna ungar!

Den frasen hördes ganska ofta från mamma när hon ropade nere ifrån hallen. Det var inte ofta mamma satt vid sängkanten likt mamman i anekdoten ovan. Förmodligen orkade hon inte efter en dag med tolv vilda barn. Men hon lärde oss att be bönen, ”Gud som haver barnen kär, se till mig som liten är.....” Det blev som en inövad ritual att be den bönen innan vi somnade för kvällen.

 

Det är bönsöndagen nu på söndag, det är som en introduktion till det som komma skall, nämligen talet om den helige Ande. Han som kallas hjälparen, han är en hjälpare också när det gäller vår bön.

 

Många av oss har erfarenheter av att bön är en kraft källa. Historien berättar för oss om att bedjande mödrar har funnit ett sätt att påverka sina barns beslut och vägval genom att tala med Gud om sina barn. En sådan bedjande mor fanns i Porsnäs, Norrfjärden. Hon var mor till den store väckelse prästen Per Brandell. Det står att läsa om hur Per Brandell ibland vaknade på natten av att han hörde sin mor be högljutt för sin sons frälsning. Jag har skrivit förr om detta fenomen.

 

Hösten 1802 på en dansbana i Porsnäs ropade Per Brandell. ” Gud hur länge skall du tåla denna syndalevnad, som så fullständigt liknar Israels dansande kring guldkalven? Hur är det möjligt, att detta straff varmed de hotades skulle undgå oss”? Ungdomarna slutade att dansa och böjde sina knän på dansgolvet och lämnade sina liv i Guds händer.


Per Brandell och hans kamrat Anders Rosenius blev båda präster. Per Brandell fick tjänst i Nora församling i Ångermanland medan Anders Rosenius flyttade runt som vikarierande präst. Han tjänstgjorde i Piteå, Älvsbyn, Råneå, Stöde, Nysätra, Neder-Kalix, Sävar och Burträsk. Han var en enorm markberedare för den väckelse som senare kom via hans son Carl Olof och tidningen pietisten. Tidningen blev tidigt ett organ för EFS väckelsen. Överallt där Anders Rosenius verkat spreds tidningen Pietisten som en löpeld.


I Nora kyrka uppstod en stark väckelse kring Per Brandell. Från Åsele kom lappflickan Maria för att träffa väckelse prästen Brandell, hon längtade efter frid i sitt hjärta. När hon kom tillbaka till Åsele med en nyfunnen kärlek till Jesus, mötte hon en ung Lars Levi Laestadius. Han skriver i en av sina böcker: ” Denna lappflicka hade erfarenheter av nådens ordning som jag aldrig hört förut”   ”Nu först, tänkte jag, nu ser jag vägen, som leder till livet”.


Jag menar att vi kan härleda tre av Norrlands största väckelser till en bedjande mor i Porsnäs. Nora väckelsen, EFS väckelsen, Laestadius väckelsen.                                                                        

Ge inte upp i dina förböner för de dina, bönesvaret är på väg.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman