Böns

EFS Svensbyn


Andakter

Bönsöndagen

Bönen

 

Inget fotbolls EM och inget hockey VM, inställda idrottsevenemang över hela världen. Fy vad trist för en sportintresserad person som jag är. Inte fick Björklöven komma in i hockeyns finrum trots en fantastisk säsong. Nej det där lilla viruset har verkligen ställt till det för mig i min nördiga idrottsbubbla.

 

SVT play har mycket i sina gömmor som jag inte hunnit med se. Men många repriser från fotbolls VM och andra idrottsevenemang har jag kunnat avnjuta. Nu i veckan satt jag och hustrun och njöt av lite nostalgiska tillbaka blickar tillsammans med Lass Åberg. Han fyller 80 år i dagarna och påpassligt har SVT sammansatt en dokumentär med rubriken ”En ängslig gosses memoarer”, där födelsedagsbarnet själv guidar oss genom alla åren som han har roat med sin situationskomik.


Dokumentären avslutas med att han säger sig inte tro på Gud, men han avslutar ändå med en bön till en Gud som han menar inte finns. Han ber bland annat, ” Herre gör mig ödmjuk.”


I dagarna kom det en undersökning från England om kring coronakrisens påverkan när det gäller bön. Det något oväntade resultatet i undersökningen visade att det var fler unga vuxna som uppgav att de ber regelbundet än personer från 55 år och uppåt.


Bön är ju något som utförs ganska ofta från åskådarläktaren vid olika idrottsevenemang. På TV bilderna kan man se hur fansen knäpper sina händer vid till ett exempel en straffspark. Jag har mer än en gång suttit framför Tv:n  och bett för våra atleter. Det finns mycket av bön i vårt samhälle i dag.

 

Helgens tema är bön och i texterna får vi, och lärjungarna undervisning av Jesus om vad bön är.


Jesus har lovat, att när vi möts till bön, då ska han vara närvarade mitt i bland oss. Men han ska också höra oss om vi stänger in oss i vår kammare, och ber i ensamheten. Där i vår karantän i vår ensamhet finns han som är alltets skapare. Paulus skriver att, egentligen vet vi inte hur vår bön ska vara, men att Guds Ande, stöder oss i vår svaghet, han vädjar för oss med rop utan ord. Paulus skriver i episteltexten att, ”Han som utforskar våra hjärtan vet vad Anden menar, eftersom Anden vädjar för de heliga så som Gud vill.”


Var frimodig i din tysta, eller högljudda bön, Gud hör ditt rop, Gud hör din bön.

 

För mig är bön ett sätt att leva, jag börjar min dag i bön, och lever min dag i bön, och somnar med en bön på mina läppar. För mig är kristen tro inte religon, utan relation. För mig är inte kristen tro ett beteende, utan ett beroende. För mig är kristen tro inte prestation, utan vila. Den Kristna kyrkan tror inte på en idé, utan på en person.


Du och jag får prata med Jesus som en vän. Han kallar oss inte längre tjänare, utan vänner. Vi får umgås med honom under dygnets tjugofyra timmar, han är ständigt intresserad av vad vi har att säga till honom.


Tänk att han som skapat kosmos och mikrokosmos, han som bär upp himlavalvet i sin hand, han som väger upp havets vatten i sin hand. Han säger, inte ett huvudhår ska falla till marken utan att han vet om det. Tänk att han som har skapat alltet, vet om dina hårstrån på din hårborste.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved