alla helgon

Andakter

Alla helgons dag och Alla själars dag

Helgonen och vårt eviga hopp


”Har du sett vad mycket rönnbär det finns på rönnen utanför vår altan, det blir nog en kall vinter i år,” sa jag till hustrun för någon vecka sedan.  Jag hade ju bondepraktikans utsagor i mitt bakhuvud och den säger att mycket rönnbär betyder att det kan bli en sträng vinter och lite snö. Grenarna orkar inte bära både mycket snö och rönnbär samtidigt. Jag läste att forskare vid Umeå Universitet har tittat närmare på talesättet och genom en jämförelse mellan sju års rönnbärsdata och snömängden i Umeå kom de fram till slutsatsen: Det finns inget samband.

 

Vad som är rätt eller fel i bondepraktikan det vet jag inget om, men rönnen utanför vår altan, den är full av röda bär och lyser vackert röd i kontrast med den vita snön.  Men något samband mellan mycket rönnbär och lite snö eller kallare väder finns inte, det har alltså forskare i Umeå fastslagit.


Även när vintervilan slår till och rönnen verkar död, mist alla löv, och rimfrosten har gripit tag i grenarna, då spirar ändå livet inom trädet. Rönnbären som envist hänger kvar vittnar om ett fördolt liv i trädet. Så kan du se på ditt fördolda liv med Jesus. Du som känner dig misslyckad som kristen, du som kanske inte ens vågar ta den bekännelsen i din mun, så finns livet där inom dig.          


Helgens tema är Helgonen och det eviga hoppet. Min önskan är att få räcka dig ett evighets hopp.                   


Min associationstråd denna vecka hämtar jag från en av Johannestexterna där han skriver om Livets träd. Detta träd som ger läkedom för folket och ger skörd tolv gånger om året.                                                         


Även om du känner dig frusen och kall så finns han där hos dig i alla fall. Jag ville säga till dig du som är en ängslig själ. Jesus vill värma ditt frusna hjärta så att det uppstår ett nytt varmt flöde inom dig till att upptäcka att kristen tro är nåd. Att upptäcka att Jesus orden är läkedom för frusna hjärtan. Jesus talar i Johannes 15 om att han är vinstocken och vi är grenarna. Det han undervisar om är, att bli kvar i honom. Liksom trädet hämtar kraften, saven, livet från stammen, så ska vi som hans skapade och älskade barn hämta kraften och livet från honom.


Jesus är livet och han är den som ger läkedom för folket. Du och jag är grenarna som är inympade i detta livets träd. Det är en fin bild tycker jag på samhörigheten med honom. Det ger också en vila i tron att grenen behöver inte göra någonting, bara vara sammankopplad med stammen, och genom detta kommer frukten ut i grenarna. Grenen behöver bara vara förenad med stammen för att kraften och livet ska spira i den. Det behövs inga genialiska knep och stora bekännelser det enda som gäller är att vara inympad i stammen.

Rönnen utanför vår altan ger mig en predikan om att det som verkar dött har ändå liv, mitt i det frusna och kalla.


Att vara kristen är inte måsten och krav. Det är inte att slaviskt följa vissa etiska regler. Kristen tro handlar inte om att inte dricka vin eller inte, att gå på dans eller inte, att röka eller inte. Hör och häpna kristen tro handlar inte ens om att vara renlärig, eller att varje söndag gå till gudstjänsten.   Det är bra om man kan leva nyktert, det är bra om man sköter om sin kropp, det är bra om man är noga med läran, det är viktigt med Gudstjänsten, men det är inte kärnan i kristen tro.

Kristen tro handlar om Jesus. Kristen tro ÄR Jesus. Han är begynnelsen och änden. Han är den som universum lyder under. Det är i honom som vi lever eller dör. Det är han som är vårt eviga hopp.


En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman