Alla h

Andakter

Helgonen och Alla själars dag

 

” Hur kan man nånsin' va' beredd? Jag fick låna en ängel  som spred sitt ljus i mitt liv, i varje andetag. Du togs bort från mig alldeles för tidigt, jag fick låna en ängel för en stund.”  En sång strof av Shirley Clamp, som har berört mig och många andra, djupt i våra hjärtan.


Shirley Clamp har berättat att hon blev väldigt berörd av en dokumentär som handlade om en mors berättelse hur hennes son tragiskt hade omkommit i en trafikolycka som orsakades av en rattfull person. - Jag blev väldigt berörd av den dokumentären och när den var slut kände jag att jag måste få skriva av mig så jag skrev den låten, berättar hon.


Yngst pojken min, Stoffe, han är duktig på det här med datorer, men det är väl alla under femtio år gissar jag. När jag behöver suport för att komma tillrätta med vissa dataproblem ringer jag honom och så har vi FaceTime där jag håller upp min telefon mot datorn och så vägleder han mig på det viset. Jag hör hur han suckar och tycker att pappa är vilsen i huvudet men till slut hittar vi rätt.


Stoffe sammanställde ett bildspel av sin mormor vid hennes minnesstund förra veckan. Där använde han sig av Shirley Clamps låt, ”Jag fick låna en ängel,” som jag citerade ovan. Bilderna hade han fått sig tillsänt av sina systrar och svärmors döttrar. Den totala upplevelsen av bildspelet och Shirley Clamps sång blev en överraskande stark upplevelse för mig och jag tror att de allra flesta som såg bildspelet blev berörda. Upplevelsen var att svärmor gav oss en sista hälsning  genom bildspelet som en ängel från himlen som vi fått äran att låna.


Under allhelgonatiden påminns vi om alla som gått före oss in i den himmelska vilan. Vi påminns om människor som under sin jordevandring varit våra förebedjare. Deras böner är inte förgäves, de förvaras som en vällukt inför Faderns ansikte, dessutom talar skriften om att Jesus är vår förebedjare inför Fadern.


Om du har möjlighet, gör som många tusen andra Svenskar gör under Allhelgonatiden, besök gärna dina släktingars gravar och tänd ett ljus.  Påminn dig själv om Jesus som säger, ”Jag är livets ljus”. Där i tystnaden, med ljuset i din hand, vid dina anhörigas gravar, där kan du kanske få ta del av tonen från himlen. Glöm inte att dina, och fädernas förböner är inte bortglömda, de finns i förvar inför Guds tron.


Ordet trösta kan i viss mening också betyda "att andas igen".

Du kanske har upplevt vid dina djupaste sorgsna stunder att du kan känna det som om du inte får luft. När ett barn faller och slår sig gråter de ofta hejdlöst så att de kiknar. De kämpar mellan gråtattackerna för att få luft. Men när barnet möts av trösten, av den sköna kramen är det som om krampen släpper. Barnet kan andas igen.


Till dig som sörjer, till dig som gråter, till dig som är fylld av smärta och sorg, till dig talar helgens texter på ett speciellt sätt om hopp och tröst, för att du ska kunna andas igen.


Gud ska torka alla tårarna. Herren har ett djupt medlidande och engagemang för dig som sörjer.  När bibeln förklarar Guds medlidande för oss handlar det om hur tarmarna vrider sig i magen. Det är ett djup engagemang från Guds sida i din sorg. Han vill trösta, hjälpa och stötta. Han vill tända ett ljus i själens mörker.

Lyssna gärna till Shirley Clamps sång och tacka Gud för att du fått låna en ängel ett litet tag.


Tröstens Gud måtte ge dig sin tröst så att du kan andas igen.


Allt gott

Gösta Degerman