5 i påsk

EFS Svensbyn


Andakter

Femte söndagen i påsktiden

Att växa i tro


”Gösta, du måste komma in och se vad de visar på TV just nu.” Det var hustrun som ropade på mig genom det öppna fönstret från vår pensionärskuvös den 11 september 2001. Jag släppte spaden och stoppade ner det lilla plommonträdet i det vatten dränkta planteringshålet. Plommonträdet hade jag fått som femtioårs present dagen innan.

 

TV bilderna som utspelade sig framför våra ögon var som hämtade från någon actionfilm. Vi såg hur de stora passagerarplanen körde rakt in i tvillingtornen och hur sedan de båda tornen rasade.


En katastrof kablades ut direkt från Manhattan New York. Världens finansiella centrum var under attack och vi kunde se det i real tid. Vi satt som förstummade av det vi såg. Vi försökte att förstå vad som höll på att hända. Genom TV bilderna kände vi hur paniken lamslog hela USA och världen.


Den 15 april 2019 var det ett nytt drama som utspelade sig för oss som TV tittare. Då utbröt branden i det storslagna Domen i Notre-Dame de Paris. Där raserades inte tvilling klocktornen, utan som genom ett under lyckades brandmännen förhindra att detta ståtliga byggnadsverk, ett av världens mest kända religösa byggnader, att den inte helt skulle uppslukas och förstöras av elden.


Den 11 mars 2020 var det åter dags för ett TV drama som påverkat, inte bara dig och mig, utan en hel värld. Det var då världshälsoorganisationen WHO, meddelade att covid-19 är en pandemi. En pandemi innebär en spridning som påverkar stora delar av vår värld.  Covid-19 har sin släkting i viruset SARS-CoV-2, dessa blir en sorts tvillingvirusar. De liknar varandra, men är ändå olika.


Covid-19 har påverkat den finansiella marknaden. Den har påverkat den religiösa delen av världen, där kyrkor har blivit tvungna att tänka nytt. Pandemin har även påverkat oss som enskilda människor, våra kroppar. Vi har blivit tvungna att tänka om hur vi behandlar varandra, vår hygien, vår livstil osv.


I mina funderingar har jag tänkt på ordet tvilling. Tvillingtornen i Manhattan, tvilling kyrktornen i Notre- Dame och tvilling virusen, i det har min tankevärld hamnat i funderingar omkring avgudar. Min tanke är att avgudarna handlar om finansiella, religiösa, och kroppsliga intressen. Word trade center handlar om pengar, framgångens avgud. Notre-Dame de Paris handlar om de avgudade religösa platserna som bönhusen, kyrkobyggnader och religiösa attribut. Corona pandemin handlar om den avgudade kroppen. Vår tids kroppsfixering, må bra recept och olika sätt att nå det fullkomliga välbefinnandet.


Helgens texter talar om att växa i tro. Det handlar inte om att vi ska bli stora i oss själva utan att växa till i kärleken. Det handlar inte om att bygga monument över oss själva. Nej, utan den bibliska undervisningen talar om att glömma sig själv för att istället låta Jesu undervisning få bli den klangbotten våra liv behöver. Tvilling, betyder att spegla någon annan, att var kristen är att spegla en annan, nämligen Jesus.  


Jag förmodar att vissa personer som i dagarna räcker ut en hjälpande hand inte har en personlig kristen tro, men de gör kristen tro. De ger människor mat, omsorg, de försöker lösa deras vardagliga situation. De gör Jesu handlingar och på så sätt kommer de närmare tron. Gyllene regeln säger: ”Gör mot andra så som ni vill att de ska göra mot er.” Där har vi ett fäste i vårt liv här på jorden. Gång på gång har vi under de senaste månaderna fått vittnesbörd om hur människor har anammat Jesu undervisning om att se vår medmänniska. Vi har sett människor växa i tro.


n skön helg önskar jag dig, allt gott.

Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved