4 e tref

Andakter

Fjärde söndagen efter trefaldighet

Att inte döma

I dag bjuder jag dig på en anekdot från boken, humor i helgade hyddor;                               


Ulrika har varit sjuk i röda hund och därför varit borta från skolan över en vecka.  Fröken säger välkomnande: - Så roligt att du är tillbaka igen, Ulrika. Har du varit mycket sjuk?  - Jaa, svarar Ulrika, men bara fläckvis.


I tidningen Ljus i Öster, läste jag om den NordKoreanska soldaten Kim som tvingades skjuta kristna. Han lyckades fly landet och mötte kristna kineser som hjälpte honom att finna Jesus Kristus som sin Herre. Den kristna församlingen mötte honom med en överflödande kärlek och nåd. De dömde honom inte utan de förkunnade att Jesus Kristus var vägen till att inte bli fördömd.


Det berättas att grundaren av Frälsningsarmén, William Booth träffade en ateist på ett tåg. Booth fick möjlighet att förklara evangeliet för ateisten. Efter deras samtal sa ateisten till Booth.(fritt ur mitt krackelerade minne,)” Om det är sant det ni kristna berättar om skulle jag om det blev tvunget, gå på alla fyra genom England för att få berätta detta”.

'

Sjuk, ja men bara fläckvis! Det var lilla Ulrikas svar till sin fröken. Så kan vi ibland försöka gömma våra misstag och syndiga tankar, att vi bara är fläckvis fel, allt för att undkomma de dömande orden från Guds ord.


Men Luther säger att det inte bara är fläckvis utan ett totalt haveri. I Luthers katekes kan vi läsa:


”Han har förlossat, förvärvat och vunnit mig, förtappade och fördömda människa, ifrån alla synder, ifrån döden och djävulens våld.” Paulus skriver: ”Vem ska kunna rädda mig från denna dödens kropp? Jo Gud vare tack genom Jesus Kristus vår Herre”.

Om det är sant det vi Kristna talar om och tror på då vore det ju värt att också prövas.

Om det är sant att Jesus Kristus är intresserad av din vardag, vad gör du med den sanningen?

Om det är sant att Jesus älskar att lyssna på dig när du ber, vad gör du med den sanningen?

Om det är sant att Jesus Kristus är enda vägen till Gud, vad gör du då med den sanningen?

Om det är sant att Jesus har försonat dig med Gud, vad gör du med den sanningen?

Om det är sant att Jesus inte fördömer dig, vore det inte då värt att pröva den sanningen?

Sjuk, ja, men bara fläckvis, så försöker vi undkomma Guds dom. Vi försöker dölja våra hemska tankar genom att försöka frälsa oss själva. Men Gud har i Jesus Kristus redan dömt dig och mig  som vill ha med honom att göra, till ett frikännande.                                                                                '


Liksom den  NordKoreanske soldaten som utförde det mest fruktansvärda brottet, att döda en annan människa, han fick ta emot Nåd från församlingen.

Att inte döma, det är Kyrkans uppgift, den ska förmedla nåden som Jesus Kristus räcker till hela mänskligheten.


Nu tar jag sommarledigt från krönikeskrivandet. Jag skriver som min gamla mamma ofta sa. ”Om Gud vill och jag får leva,” då återkommer jag i slutet på sommaren.


En skön sommar önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman