4 advent

Andakter

Fjärde söndagen i Advent

Herrens moder.

 

Tack vare Petra Wadströms uppfinning Solvatten får över 400 000 människor i fattiga länder rent vatten varje dag. Tidningen Aftonbladet startade Svenska hjältar galan där man prisar Årets miljö hjälte. Den 17 december den här veckan, kommer Petra att få ta emot priset som "Årets miljö hjälte.” Petras uppfinning ”Solvatten” gör smutsigt vatten rent med hjälp av solenergi. Nu ska hon alltså prisas för detta intiativ. Behovet är stort av hennes uppfinning för just nu använder ca 400 000 människor i ungefär 40 länder hennes uppfinning.                        


Ca 2 miljarder människor har inte rent vatten hemma.


- Jag är innerligt glad över priset, och att så många använder solvatten får mig att rysa, säger Petra Wadström. Där uppfinningen finns har diarrésjukdomar, mask och ögonsjukdomar som sprids genom smutsigt vatten och dålig hygien minskat.

”Bryt en tradition” så heter svenska kyrkans insamling till utsatta flickor. De vill genom sin insamling belysa hur unga flickor blir tvungna att gifta sig med äldre män. Det handlar om könsstympning och andra övergrepp. De uppmanar oss alla vara med i kampen för alla flickors rätt till ett värdigt liv.


En ung flicka handlar helgens texter om. Det är Jesu mor Maria som enligt tradition var en enkel tonårsflicka. Hon får något av en hjälte stämpel på sig när hon ger upp allt för att följa Guds väg. Maria bar Jesus som ett embryo i sin mage. Hon var under press, och hon sökte hjälp och stöd hos sin släkting Elisabeth, som också var med barn.  Jag tror att alla möjliga känslor och tankar fyllde den unga flickans sinne, när hon begav sig iväg till Elisabeth. Där får hon ytterligare en bekräftelse på det som ängeln hade sagt till henne, när Elisabeth ropade ut i den helige Ande.; ”Välsignad är du mer än andra kvinnor, och välsignat det barn du bär inom dig.”

 

Då brister Maria ut i en lovsång som kallas Magnificat. ”Min själ prisar Herrens storhet, min ande jublar över Gud min frälsare: Han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna.”


Luther beskriver  ”Magnificat” som kraftfullt och innerligt. Han beskriver Maria som den enkla flickan i byn och ett föredöme i tron och ger oss en bild av hur Gud utväljer det som är ringa i världen till att få en betydande roll. Hur Gud störtar de orättfärdiga makthavarna och lyfter upp de förtrampade.


Maria proklamerar i sin lovsång; ”Han tar sig an sin tjänare Israel och håller sitt löfte till våra fäder; att förbarma sig över Abraham och hans barn, till evig tid.”

Petra Wadströms uppfinning ”Solvatten” ger henne ett hedervärt pris som en miljöhjälte. Svenska kyrkans missionsinsats för unga flickor, ” Bryt en tradition,” kan jag också se som en hedervärd hjälte insatts.


Marias hjälte insats den har vi i den kristna världen alltid prisat, att mitt i hennes rädslor, böjer hon sig under Guds vilja och ger oss ett föredöme i ödmjukhet.”Ske mig såsom du vill.”

 

Varför inte i denna corona tid bryta traditionen med julklappar och istället skicka en slant till behövande runt vår värld. Stora ting kan ske med små medel.

 

Allt gott

 

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman