4 advent

Andakter

Fjärde söndagen i advent

Herrens Moder

 

I den här krönikan tänkte jag få tänja på fantasimusklerna i din och min hjärna. Kan du tänka dig in i att vara mor till himmelens konung. Tänk dig in i att få ett besök i köket av en ängel. Jag har funderat på hur tankarna gick omkring änglabesöket som Jesu mor fick. Tankarna gick vidare att följa henne och hennes son Jesus genom deras ca trettio år tillsammans på denna jord. Jag vill att du följer med mig på en liten tanke resa omkring detta.

 

Kan du tänka dig in i den smärta Maria måste ha upplevt i att höra folkets prat bakom hennes rygg när hon blev med barn utan att vara gift, och vilken ångest att berätta för Josef, hennes fästman, att barnet som växte i hennes mage inte var hans.


Tänk dig hur hon kände det när hon tappade bort och förtvivlad letade efter sin tolvårige son när de var på besök i Jerusalem.


Kan du tänka dig in i hur svårt det måste ha varit för henne att höra den fromma eliten säga att det var djävulen som drev hennes son att säga och göra dessa under.


Kan du tänka dig in i vilkens smärta det måste ha varit att stå i folkhopen och höra människorna ropa, korsfäst, korsfäst, korsfäst.

Hur svårt var det inte för henne att se sin son piskas och förnedras inför alla människor.               

Kan du se henne när soldaterna driver de stora spikarna genom hennes sons händer och fötter och höra hans förtvivlade rop; ”Fader förlåt dem de vet inte vad de gör!”


Kan du stå med henne där under korset och se hennes förtvivlan när sonen ropar ut; ”Min Gud, Min Gud varför har du övergivit mig?”


Kan du se hennes tunga steg när hon följer sin son till graven och hör ljudet av den tunga stenen som med en dov duns rullas för gravöppningen.

 

Men kan du se vilken glädje som bryter fram i hennes liv av hälsningen och förvirringen när ängeln säger; ”Var inte rädd Maria, du har funnit nåd hos Gud!” Vilken glädje att få det bekräftat av sin kusin Elisabeth när hon profetiskt säger: ”Välsignad är du bland kvinnor.”                                                                                                                    

Vilken glädje och befrielse att få höra av Josef att också han fått besök av en ängel som bekräftade det som Maria försökt berätta om. Vilken tröst att få höra herdarnas och de vise männens vittnesbörd om änglabesök och proklamationen från himmelen.  

                                                                                                      

Tänk dig som mor få se sin son hjälpa de blinda, sjuka, lama och till ock med se hur hennes son uppväckte döda.                                                                         


Tänk dig in i hur det skulle vara som mor att få vara med i triumftåget när tusentals människor ropar hoppar och sjunger; ”Hosianna Davids son välsignad vare han som kommer i Herrens namn!”                                                                                                                               

Vilken glädje chock för Maria att se sin son uppstånden igen från det döda och att få se honom välsigna lärjungarna vid sin himmelsfärd.                                                                                            


Kan du se henne på pingstdagen då hennes sons Ande kom som en eld från himlen.                   


Guds församling i dag kan jubla med Herrens moder i jul, påsk och pingstglädje.                        


Julen handlar om att Kristus kommer till oss, påsken handlar om Kristus för oss, pingsten ger oss glädjen att Kristus kommer i oss.                 

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman