3 i påsk

EFS Svensbyn


Andakter

Tredje söndagen i påsktiden

Den Gode Herden

 

På grund av coronakrisen har äventyraren Mattias Andersson från Piteå blivit tvungen tänka om när det gäller sin träning. Enligt dagspressen har han gjort en annorlunda bergsbestigning under påskhelgen. Han har nämligen avverkat 8873 höjdmeter som en träning inför sitt livs största äventyr, nämligen att bestiga Mount Everests. Upp och ner för Vallsberget har han från långfredag till påskdagen knatat, för att  kroppen ska få en liten försmak hur det kommer att kännas, när han väl är på plats någon gång, kanske redan till hösten.

Jag har också läst om att kritiken har varit hård mot de olika skidorternas öppethållande under coronakrisen. Framför allt har kritiken varit mot att barerna hållits öppna på kvällarna för after ski. Men i nuläget, då har man anammat hälsomyndigheternas rekommendationer och stängt ned både backar och barer till ett minimum. Den ekonomiska förlusten är förstås väldigt kännbar för alla inblandade.


När jag läste om Mattias och skidorternas svåra dilemma under coronakrisen kom jag att tänka tillbaka till en av våra resor till fjällvärlden. Vår yngste grabb var då bara några år gammal, men han fick ändå följa med på vår dagstur, för att nå en av de enklaste fjälltopparna i närområdet. Stigen var spångad på de flesta ställen, därför var det inte så besvärligt att ta sig uppför. Lillgrabben fick ömsom knata på med sina små ben ömsom bar jag honom på mina axlar. Våra båda flickor var också med och gick med pappa ända fram till snökanten. Där stannade vi och hade ett litet snöbollskrig mitt i sommarvärmen.


Davids psalm 23, är den föreslagna psalmtexten till helgen, den talar till mig starkt om att, ”Din godhet och nåd ska följa mig”. Det är Herden David som skriver om den gode Herden, alltså Gud själv som leder honom på rätta vägar, igenom den mörkaste dal, likaväl som vid de lugnaste vatten.


Bilden som vi möter i helgens texter är hur Jesus talar om sig själv som den gode herden som leder och bär sina får till tryggheten i hans närhet. Han föder och bär dem hela vägen hem till fårfållan där han vaktar dem så att inget ont ska hända dem.


Har du som jag gått i söndagsskola minns du säkert bilderna av Jesus som herden, bärandes på ett litet lamm, antigen på sina axlar eller i sin famn. Bilden andas omsorg, närhet, intimitet och en kärleksfull famn.

Den bild som jag anknyter till, det är bilden av hur jag som pappa bar min lille son på mina axlar, över stock och sten, förbi brusande jokkar och vindpinade fjällbjörkar. Det var ingen börda jag bar, det var ett älskat barn. David ger oss bilden av en Gud som en herde som bär och lyfter oss igenom livet. Det är inte en börda för Jesus, det är ett älskat barn.


 Jesus är herden som vi kan lita på, en som bär oss när vi tycker att vägen är för svår att gå. Han sviker oss inte. Han bär oss i sin famn när livet gjort oss illa. Han är en sådan vän som inte vänder bort sitt ansikte ifrån oss, utan ständigt har ett tillvänt ansikte mot var och en av oss. Kung David skriver att Guds godhet och nåd ska följa oss. Han vill leda oss från det högsta berg till vår mörkaste dal, som till det lugnaste vatten, han vill lyfta oss upp i sin famn och låta sitt ansiktes ljus få lysa över oss. Vi, du och jag är inte någon börda, vi är hans älskade barn.

 

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved