3 eftre 13

Andakter

Tredje söndagen efter trettondagen

Jesus skapar tro   

 

 

Det kom en del vykort med juliga bilder i vår brevlåda strax före jul. Bilderna varierade från en snötäckt lada till bilder av Jesus liggande i en krubba omgiven av Maria och Josef. Korten kom från syskon släkt och vänner men också från människor runt om i Sverige som tackar för den här krönikan jag skriver.

 

 Julkorten gav mig och hustrun en varm känsla av att vara inneslutna i goda tankar. Jag måste säga att jag blev rörd över omsorgen och vänligheten som jag kunde läsa in i julhälsningarna. Själva har vi skickat sms med vackra julmotiv till släkt, vänner och bekanta. Att skicka hälsningar via mobilen är ett enkelt sätt att visa att man bryr sig om sina vänner. Men jag tycker att få ett brev eller ett vykort i sin brevlåda det ger en dubbel glädje. Den som skickat kortet eller brevet har gjort sig omaket att först skriva sedan gå till postlådan och posta brevet. Det är ändå lite mer än en knapptryckning på mobilen. Visst, värmen, omtanken, glädjen är ju stor att få en hälsning via mobilen men vetskapen att den som skickat vykortet eller brevet har gått de där stegen till postlådan för att glädja oss är trots allt större.

 

Helgens texter handlar om att Jesus skapar tro. I ett brev som Paulus postade till församlingen i Korint där kan vi nu till helgen läsa. ”Välsignad är vår Herre Jesus Kristi Gud och Fader, barmhärtighetens fader och all trösts Gud. Han tröstar oss i alla våra svårigheter, så att vi med den tröst vi själva får av Gud kan trösta var och en som har det svårt.”


Dessa älskvärda personer som skickat julkort och brev till oss, de hade en tro på att brevbäraren skulle förmedla brevet till rätt adress.

     

I helgens texter möter Jesus en man i kunglig tjänst med en sjuk son, en kvinna som var föraktad av samhället, och en officer med en sjuk tjänare. De behövde tröst från Jesus. 


När Jesus möter människor då är det själavård på gång.Han ger dessa personer utrymme till att tro. 


Själavård är inte psykologi, utan själavård det är att hjälpa människor att fördjupa sig i den kristna tron... varsamt förs hon över kallelsen, moralism, förtvivlan över synden och tvivel... till försoningens glädje att upptäcka att Jesus är lagens fullkomnare. Att se och förstå att Jesus är all trösts Gud. Trösta varandra med att nåden är alltid nåd, det är inte ett utslätande av synden, den ska bekännas, såren, de ska helas och bindningarna vi sitter fast i ska lösas.

 Jag skriver det gång på gång att den kristna tron handlar om Jesus. Han, Jesus har skickat ett brev, eller ett inbjudningskort till dig och mig där det står, OSA. Om svar anhålles. Han har adresserat inbjudan väldigt personligt, ditt och mitt namn står ingraverat i hans sår märkta händer. Han bjuder in oss till sin himmelska fest där inbjudningskortet vi fått är bilderna av det lilla barnet i krubban men också en blödande Kristus  som ropar från korset, ”Det är fullbordat”.


 Den som har varit nära Jesus, den som fått se djupet av hans godhet, den människan lyssnar vi till.....den människan har fått sin tro skapad av Jesus.

Jag har sett det väldigt tydligt att mötet med Jesus förvandlar åsikter till insikter.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman