3 efter tretton

Andakter

Tredje söndagen efter trettondagen

Jesus skapar tro


”Vart är vi på väg?” Den frågan ställer sig Kristian Luuk i SVT:s långkörare, På Spåret.   Vart ska vi? Vart vill vi? Hur gör vi? Dom frågorna får många företagare eller organisationer med sig in i olika samtalsgrupper när de ska utvärdera sin organisation eller sitt företags utveckling. 


När vi är ute och kör tittar min hustru ibland undrande på mig när hon säger, ”Vart ska du?”  Den  frågan brukar hon ställa till mig när jag svängt av vägen kanske lite för tidigt eller inte riktigt hittat rätt väg.


Jag erkänner att jag har väldigt dåligt lokalsinne, därför är det ofta så att jag litar på hustruns lokalsinne i stället. Som tur är kan jag använda Googles GPS som är röststyrd och genom den kan jag navigera rätt när jag inte har hustrun vid min sida.  Frågan jag ställer till mig själv är, kommer jag att kunna köra bil om några år?  Jag har ofta undrat hur det ska gå för mig i framtiden, jag vet att med åldern kommer sämre syn, sämre hörsel och sämre reaktionsförmåga.


När jag utvärderar min framtid gällande min kropp, då är det inte så uppmuntrande tankar. Jag har sagt till mina barn att om de ser att jag inte längre klarar av att köra bil och att jag själv inte förstår det, då har jag bett dom om att ta ifrån mig bilnycklarna.


Jesus hade ingen GPS som han följde, hans GPS röst var att han hörde sin Fader tala till honom och han lydde rösten från tronsalen, och gick dit Fadern ville att han skulle gå. Den här veckan får vi åter möta Jesus vid Sykars brunn där han är i samtal med en kvinna.


Hon, en Samarisk kvinna, utstött från gemenskapen, hon är den förste som får höra att Jesus är Messias. I samtalet avslöjar Jesus henne totalt, om alla hennes förehavanden och hon överraskades av att Jesus ändå acceptera henne, precis som hon var. Hon fick uppleva Guds NÅD. Hon blev överväldigad av detta möte, Jesus skapade tro i hennes hjärta. Hon lämnade sin vattenkruka vid brunnen och sprang in i staden för att berätta vad hon sett och hört. Hon ropade ut på Sykars gator, ”Kom så får ni se en man som har sagt mig allt som jag gjort. Kan han vara Messias?”


Kvinnan fick vara en vägvisare, en GPS till folket i Sykar. Kom och se, var hennes uppmaning.


Kyrkan, vi som har mött denne Jesus, vill på alla sätt få berätta om denne fantastiska man. Han säger om sig själv att han är vägen, sanningen och livet. 

Folket från Sykar som kom och följde Kvinnan till Jesus de hade en aning, kanske en tvivlande tro, på att Jesus kunde vara Messias.


”Vart är vi på väg?” Så kanske vissa av människorna som drogs med i den allmänna tumultet frågade sig, när kvinnan navigerade dom fram till brunnet där Jesus väntade på dem.

 

Kristian Luuks fråga, ”Vart är vi på väg?” Den frågan är högst relevant till Sveriges folk i dag.   Vart är du på väg? Har du ställt in den himmelska GPS.en som leder fram till Gud. Han sitter där på brunnskanten och väntar.  Han är den samme idag därför är orden från psalmen 758 mycket passande.                                                                                                                                         

”Herre till dig får jag komma, komma precis som jag är. Inför dig kan jag ingenting dölja, du vet varje tanke jag bär. Men trots att du ser all min svaghet och vet att jag är ett av dina minsta barn, får jag komma ändå, och jag vet det är så: under allt är jag älskad av dig.”

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman