3 efter 13

EFS Svensbyn


Andakter

Tredje söndagen efter trettondagen

Jesus skapar tro

 

Fick du någon julklapp? Vi har sagt att vi vuxna i familjen inte ska köpa julklappar till varandra. Barnen, jovisst men vi vuxna kan avstå för att om möjligt kunna ge en gåva till missionen i stället.


Men likväl köpte äldsta dottern, kärleksfull som hon är, ett kit av deodorant och schampo av märket Beckham, som en julklapp till mig.

 

Jag vet inte om jag fick julklappen för att jag är fotbolls nörd eller att hon kanske tycker att min doft borde vara lite ungdomligare.


David Beckham är en mycket känd Engelsk fotbollspelare, han har salufört sitt namn på ett smart sätt och gjort väldiga inkomster på sin PR verksamhet. Han är inte ensam att använda sitt namn i PR syfte, jag har Zlatan byxor i min garderob, Schampot som står i vår dusch saluför Henrik Lundqvist, ni vet världshockey målvakten som i folkmun kallas för schampokillen. Idrottsprofiler använder ofta sina namn för att saluföra parfymer, kalsonger, strumpor, bilmärken och nu senast är det reklam för ett täcke.


Den vara som kändisarna saluför genom sina namn ska på något sätt borga för att varan är fullgod, perfekt, prisvärd, att varan på något sätt är ett framgångsrecept och att den är tillförlitlig.


 Det finns tendenser som pekar på att ungdomar har en större benägenhet att ta till sig reklam och införliva kändisar och identifiera sig med dem, än vad åldersgruppen unga vuxna, eller gruppen äldre gör.


Jesus blev snabbt en riktig superkändis i Israel efter det att han utfört flera olika under.


Kändisskapet medförde att han överhopades med olika möten av människor. I en av helgens texter läser vi  om en officer från den Romerska okupationsmakten, han hade en tjänare som var sjuk och behövde Jesu hjälp. Officeren menar att han som Romersk officer hade makten att säga till sina undersåtar att utföra hans befallningar, på samma sätt menade han att Jesus hade makten över andevärlden att utföra kraftgärningar även på avstånd. Därför säger han till Jesus; ”Jag är inte värd att du går in under mitt tak. Men säg bara ett ord, så blir pojken frisk.”

Officeren överraskar Jesus med sin starka tro på Jesu förmåga att göra hans tjänare frisk.


Jesus säger; ”Sannerligen, inte hos någon i Israel har jag funnit en så stark tro.”

Officeren hade full tilltro att Jesus kunde bota hans unga tjänare. Texterna berättar inte för oss hur han fått en sådan tro på Jesu förmåga att bota. Kanske hade han varit med i folkhopen och sett hur Jesus botat och hört honom tala. Paulus skriver i Romarbrevet 10:17 - att tron kommer av predikan och predikan i kraft att av Guds ord

.

Jesus behövde ingen reklam kampanj för att förmedla det mest fantastiska i världshistorien. Jesu namn och Jesu ord borgar för att budskapet är tillförlitligt. Han valde inte några PR konsulenter utan  några unga män från folket fick uppdraget att föra ut hans budskap.


- Säg ett ord så blir pojken frisk, sa officeren.

Jesus talade in i den oroliga officerens liv, likväl in i ditt och mitt liv.

  • Du trodde och det ska ske.

 

En skön helg önskar jag dig.

Allt gott.

Gösta Degerman

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved