3 e 13

EFS Svensbyn


Andakter

Tredje söndagen efter trettondagen

Jesus skapar tro


”Men Gösta vad gör du? Ska du baka wienerbröd?” Det var frugan som skrattande såg vad jag ställt till med i köket. 3 deciliter matolja i stället för 3 matskedar matolja hade jag hällt ner i det som var tänkt bli en pizzadeg.


Ni vet att efter all julmaten brukar det bli över en hel del små bitar av julskinka, köttbullar eller revbensspjäll. Jag hade läst i en av aftontidningarna hur man på ett enkelt sätt kunde ta tillvara överbliven julmat. Inspirerad av detta tog jag mig ann att försöka fixa lunchen genom att göra en hemma gjord pizza. Att följa recept är inte min starka sida, (ni kan fråga mina barn,) som vanligt läste jag inte receptet så noga. Jag trodde att jag visste och kunde, och att jag läst rätt, men det uppstod ett gruvligt fel. Jag använde flera gånger så mycket matolja än vad som behövdes. Degen blev jättekletig, det var ett totalt misslyckande, därtill kom skadeglädjen från kvinnan intill mig, den skar in i mitt innersta rum av manlighet och stolthet. Jag totalhavererade i mitt försök att visa hustrun hur man gör en god hemmagjord pizza. 


Hustrun som är en godhjärtad kvinna sa, ”Släng degen så ska jag göra en ny.”                            


Men nej, inte skulle hon få stå där med segern. I stället delade jag upp degen i mindre bitar och plockade fram mera mjöl och knådade in mjölet till dess att jag fått en godkänd mjukhet i den. Sen kavlade jag ut den på en plåt och fixade ingredienserna av den överblivna julmaten. Sen, swich in i ugnen, och efter en något misstänksam provsmakning av hustrun, fick jag till sist godkänt.

I helgens texter möter vi Jesus och hans lärjungar när de är på återbesök i Kana där de tidigare hade hade varit på en jättemiddag. Då gjorde Jesus ett under, när han förvandlade vatten till vin. I söndagens text gör han återigen ett under, han förvandlar den här gången sjukdom till liv. 


Det är en av kungens tjänstemän som söker upp Jesus för att få hjälp av honom. Mannen bad en innerlig bön om hjälp, han sa, ”Herre kom innan mitt barn dör.”  Mannens liv är i ett enda kaos, det sköna livet i de fina palatsen i kungens närhet, och det feta bankkontot, allt detta spelar inte någon som helst roll längre. Hans liv har totalhavererat. Nu ser han bara en utväg kvar, och det är att Jesus ska komma hem till honom, och lägga sina helande händer på hans son. 


Den gamle biskopen Ole Hallesby säger att när Gud vill visa oss sin nåd, då byter han ofta ut ået i ordet nåd till ett ö. Nöden för oss till Jesus.


Mannen i texten har bara en sak i sina tankar, hans son måste få leva. Han struntar i prestige, i etikett, eller vad andra ska tänka om honom.  Det är bara en sak han vill: ”Kom innan mitt barn dör. Hjälp mig i min nöd.”


Hustrun erbjöd mig hjälp i mitt tafatta försök att göra en fin pizza deg. Men i min sturskhet sa jag som treåringen, ”jag kan själv.”


Mannen i texten kunde inte själv, han hade förmodligen all hjälp från den dåtida läkarvetenskapen som kungahuset hade till sitt förfogande, men all kunskap, alla deras recept, de kunde inte hjälpa hans lille son.


Receptet var, för honom, lika väl som för dig och mig, det är att i all sin nöd, komma till Jesus.   Jesus säger till honom, ”Gå hem, din son lever.”

Mannen trodde på vad Jesus sa och gick. När han kommer hem får han beskedet, ”Din son lever.” Ett ord av Jesus, mannen trodde och gick.


En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman
 

 

Copyright © All Rights Reserved