3 advent

Andakter

Tredje söndagen i Advent

Bana väg för Herren


Festen är inställd meddelar Nobel stiftelsen. Ett hårt slag för kungafamiljen därför Nobelfirandet är inte bara ett tillfälle att få klä upp sig i galaklänning och smoking, utan också en unik möjlighet att få umgås med några av världens skarpaste hjärnor.


Pristagarna kommer nu istället få sina medaljer och diplom i sina hemländer. Prisöverlämningarna vävs samman med en prisceremoni i Stadshuset i Stockholm på Nobeldagen den 10 december, allt enligt Nobel stiftelsens telegram.

 

Ja festen är inställd även för oss vanliga dödliga, nya restriktioner väntar oss, på grund av den nya virus varianten som kallas omikron, det är en ny virusvariant av SARS-CoV-2, som har upptäcks i allt fler länder därför utvidgar Folkhälsomyndigheten restriktionerna när det gäller att samlas i grupp. Covidpass och andningsskydd rekommenderas i större grupp, men huvudstråket i kampen mot viruset är att vi alla ansvarar för våra medmänniskors välmående och tar det vaccin som erbjudes oss, så att inte sjukvården ska behöva överbelastas igen. Anders Tegnell proklamerar sitt budskap om och om igen att hålla avstånd, tvätta händerna och ta det vaccin som erbjuds.

 

Nu på söndag firar vi tredje advent. Texterna handlar om Johannes döparen som ropar ut sitt väckelse budskap om omvändelse och dop.


Johannes var inte klädd i smoking och fluga som de tilltänkta nobelmiddags gästerna, nej han var klädd i kamelskinn, hans mat var inte något som Nobelkommitténs gourmetkockar skulle lägga upp på tallrikarna. Men det talas allt mer om Johannes dieten med honung, gräshoppor och skalbaggar som väldigt proteinrika maträtter, dess småkryp anses kunna rädda vårt planet på grund av den väntade matbristen.


I texterna får vi veta att Johannes hade blivit fängslad för att han sagt att kungen levde i synd när han levde ihop med sin broders hustru. Liksom Anders Tegnell proklamerar ett obekvämt budskap till det svenska samhället om att hålla avstånd och vaccinationer, proklamerade Johannes döparen om att folket skulle omvända sig till den Gud som skapat dem. Jesus och Johannes var släktingar,  Jesu mor Maria och Johannes mor Elisabeth var kusiner. När jag läser vad Johannes säger till folket och vad Jesus förkunnar ser jag släktdragen i att de båda var orädda sanningssägare. Båda blev avrättade för sitt sannings patos.

Jesus säger i helgens text om Johannes; ”Vad gick ni ut i öknen för att se? …. En man i fina kläder? Men de som bär fina kläder finns i kungapalatsen. Vad gick ni då ut för att se? En profet? Ja jag säger er en som är mer än en profet. Det är om honom det står skrivet: Se jag sänder min budbärare före dig, han skall bereda vägen för dig.” Johannes ropade ut vad folket skulle göra, när Jesus kom, proklamerade han att allt är redan gjort.


Jesus ropade ut på korset, ”Det är fullbordat!"                                                                      Min vän, festen för Kristi kyrka är inte inställd, de vackraste festkläderna är framlagda, festmaten är  framdukad, Jesus, kungarnas kung väntar på oss. Visst vill du vara med?

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman