3 adv

Andakter

Tredje Advent

Bana väg åt Herren


Såg du Nobelfesten på TV. Det är en överdådig fest med kulinariska rätter som dukas upp av de duktigaste kockarna vi har i Sverige. Det är en ren underhållning att se hur servitörerna är så samspelta. De defilerar så snyggt nerför de breda trapporna i Blå hallens festsal och vid exakt samma tidpunkt böjer de sig fram och serverar gästerna. Där kungen blir först serverad.


Anders Lundin leder programmet Allt för Sverige där några Amerikaner kommer till Sverige för att leta efter sin släkt. Anders har lite historielektioner omkring Sveriges framväxt där han speglar både det positiva med vårt sätt att leva men han sätter också fingret på den lite skämmiga Sverige andan.

I programmet får tittarna följa med Amerikanerna när de firar Sveriges nationaldag den 6 juni på Skansen. De fick som Nobell gästerna möjlighet att vinka till kungen.

6 juni må vara Sveriges nationaldag men i den Svenska själen är det midsommar som gäller.


Två söndagar tillägnas Johannes döparen, söndagen efter midsommardagen och den vi nu ska fira till helgen nämligen tredje advent.

Tänk att vid två av Sveriges största festliga helger, Nobeldagen med den överdådiga nobelfesterna och midsommar då svenskarna firar den ljusaste tiden på året. Vid dessa festliga helger möter vi Johannes döparen i våra texter. Han var ingen festprisse utan tvärtom, han var en asketisk profet som med glödande tal gick till rätta med folket.


Vi läser om Johannes döparen som ropar ut sitt väckelse budskap om omvändelse och dop.

Han var inte klädd som de prominenta gästerna vid Nobelmiddagen, han var klädd i kamelskinn och hans mat var gräshoppor och vildhonung. Jag tror inte att Nobelkommitténs gourmetkockar skulle acceptera den menyn till deras finklädda matgäster.

När vi läser om Johannes är han mitt uppe i en väldig väckelse. Folket undrade vad de skulle göra för att nå en sann frälsning och Guds tro. Han predikar för dem om att de skulle ge till den som ingenting har, kläder, bröd och att ge lån utan ränta. Johannes förkunnelse handlade om vad människorna skulle göra.


Jesus kom och proklamerade att han var Guds frälsning och att allt det vi skulle göra gjorde han när han dog på korset. Då trädde det ny förbundet in i full kraft, från att vi ska göra, till att det redan är Gjort. Jesus ropade ut på korset, ”Det är fullbordat!”


Han bjuder dig och mig till den himmelska festen där Nobelfesten bara är en liten fjutt av härlighet skönhet och glädje. Då ska vi inte behöva sitta och titta på avstånd och vinka, utan då ska vi fullt ut få delta i allt det härliga som väntar. Då ska vår tro förvandlas i ett nu, från en åsikt till en insikt om att Gud håller sina löften.


I adventspsalmen 111 sjunger vi i verserna ett och fyra. V 1. ”Kristus kommer Davids son, konung utan like. Ondskans välde, mörkrets makt bävar för hans rike.”

V 4. ” Kristus kommer Davids son. Vi ditt namn upphöjer, tills en gång inför din tron vi oss ödmjukt böjer.”


En skön tredje advent önskar jag dig


Allt gott

Gösta Degerman