3 adv

EFS Svensbyn


Andakter

Tredje advent


Bana väg för Herren”Det är farfars bok!” Det var lilla Nora tre år som förklarade för pappa Stoffe att den bok hon höll i handen, det var farfars bok. Pappa Stoffe som filmar skrattar och säger: ”Nej det är bibeln,” då tittar treåringen skarpt på sin pappa och säger med eftertryck: ” Nej det är farfars bok!” Citatet är hämtat från ett videoklipp som sonen skickade mig för ett ca 5 år sedan.


Nora satt hemma i Umeå, på sitt flickrum, och bläddrade i sin pappas bibel, när pappa Stoffe så påpassligt lyckades filma henne, mitt i sin övertygelse att den bok hon bläddrade i var farfars bok.


Skrattande säger sonen till dottern, ”Jo, visst det är farfars bok.”

Det är sant att just den boken har tillhört mig, men sonen fick den med sig när han flyttade till Umeå och Röbäck. Det är också sant att den boken, bibeln, är min bok men också miljarder andra runt om i vår värld har denna bok som sin käraste ägodel.


I mina bokhyllor har jag många olika biblar och översättningar som jag kan bläddra i när jag vill kolla hur man har översatt ett visst ord. Bibeln är den mest sålda boken världen över. Tyvärr står den alltför ofta kvar i bokhyllan och samlar damm.


Men trots det är Kristi kyrka på frammarsch. Enligt religions forskaren Carl Erik Sahlberg tar varje dag ca 100 000 människor beslut att följa Jesus. 3000 kristna församlingar bildas varje vecka. Kristendomen växer fortare än världsbefolkningen. Han menar att vi lever i världshistoriens största väckelse, och detta säger han, missar massmedia totalt att berätta om.


Den kristna tron sätts på undantag i de flesta av våra medier.

När mer än sju gånger fler svenskar går till någon gudstjänst än till en allsvensk fotbollsmatch, måste det väl någon gång plinga till i journalisternas tankevärld. När dagstidningarna tappar i upplaga år efter år, då måste väl någon klok och ansvarsfull tidningsman börja tänka till om det möjligen kan vara så att man tappat bort en väldigt stor läsekrets på grund av ointresset att skriva om religiösa frågor.


Nu till helgen möter vi Johannes Döparen som inte har tillgång till tidningar eller annan etermedia. Johannes var inte klädd som de prominenta gästerna vid tisdagens Nobelmiddag, han var klädd i kamelskinn och hans mat var inte något som Nobelkommitténs gourmetkockar skulle lägga upp på sina fina tallrikar.

Johannes är mitt uppe i en väldig väckelse där människorna undrade om han möjligtvis var Messias. Folket undrade vad de skulle göra för att nå en sann frälsning och Guds tro. Han predikar för dem om att de skulle ge till den som ingenting har, kläder, bröd och att ge lån utan ränta. Det handlade om vad de skulle göra.


När Jesus kommer ut på arenan gör han allt mycket svårare. Han säger, ”Ni har hört av de gamla att de säger, men jag säger till er.” Att se med begär till sin nästas hus eller ägodelar är som stöld, att se med begär på en annans hustru är som äktenskapsbrott osv. Jesus gör det omöjligt för oss att fullt ut följa lagens bud. Han kom i vårt ställe och uppfyllde allt det som vi skulle göra.

Jesus förvandlar de Gammaltestamentliga profeternas ord, Johannes inbegripen, eftersom det Nya testamentliga underskriften sker tre år senare, när Jesus dör på korset. Då trädde det ny förbundet in i full kraft, från att vi ska göra, till att det redan är Gjort. Jesus ropade ut på korset, ”Det är fullbordat!”

Lilla Nora var väldigt övertygad om att boken hon bläddrade i, det var farfars bok. Den bokens budskap talar till oss i advents och jultiden, om att frälsningens bud har nått världen i Jesus Kristus.


I adventspsalmen 109 sjunger vi, ”Han kommer med ett sällsamt bud från kärlekens och nådens Gud att bringa till de sina. Så öppna hjärtas tempelhus och låt hans rika, fulla ljus därinne få skina.”


En skön adventstid önskar jag dig

Gösta Degerman

 

 

Copyright © All Rights Reserved